Nakon bogate blagdanske trpeze, vrijeme je za laganije obroke. Jedan od njih je i tjestenina ali s posebnim umakom - onim napravljenim od zimskog povrća. Možete se igrati s raznim povrćem, od kelja i blitve pa do špinata. Ubacite u miks i malo limuna, češnjaka i parmezana i dobit ćete jednostavan i brz obrok koji je uz to i lagan za probavu što nam je svima itekako bitno nakon blagdanskog prejedanja.
A evo kako napraviti ovo ukusno jelo.

Sastojci:
cca pola kg blitve
1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
3 velika češnja češnjaka, zgnječena
1/4 žličice pahuljica crvene paprike
1/2 žličice soli, plus još za kuhanje tjestenine
Tjestenina poput rigatonija ili orecchiettea
2 žlice svježeg limunovog soka
1/2 šalice sitno ribanog parmezana, plus još za ukras
baby špinat za ukras

Priprema:
Zakuhajte veliki lonac vode. Blitvu dobro isperite i upstate da se listovi malo osuše te ih potom narežite. Zatim u maloj tavi na srednje laganoj vatri ugrijte maslinovo ulje. Kad se ugrije, dodajte češnjak i pecite ga oko tri minute s jedne strane, dodajte crvenu papriku i pecite još tri minute. Kad se malo ohladi, sve prebacite u blender i usitnite. U međuvremenu je proključala i voda, obilno je začinite solju. Dodajte pripremljeno zelje i kuhajte dok ne uvene i postane tamnozeleno, 2 do 3 minute. Zatim ga izvadite pazeći da ne prolijete vodu iz lonca. Ona će vam, naime, trebati za kuhanje tjestenine. Dok se tjestenina kuha, vi dodajte kuhanu blitvu, 1/2 žličice soli, limunov sok i 1/4 šalice vode od tjestenine u blender u kojem je već češnjakom i paprika. Sad sve izmiksajte dok smjesa ne postane glatka i svilenkasta, dodajući još vode od tjestenine žlicu po žlicu ako je potrebno. Kušajte i začinite solju, imajući na umu da će sir dodati malo slanosti.
Kad je tjestenina gotova, procijedite je i vratite je u lonac. Prelijte je umakom te dodajte parmezan i miješajte dok se sir ne otopi. Po potrebi dodajte malo vode od tjestenine. Poslužite s dodatnim parmezanom i baby špinatom.