Nakon što smo ispekli razne kolače, pite i torte koristeći orahe i jabuke, što kažete na to da ih ubacimo u salatu. I to ne bilo koju nego jednu koju se smatra pravim klasikom - waldorfsku salatu. Kao što vjerojatno znate, riječ je o salati u koju, osim ove dvije namirnice, ide još i majoneza (ili jogurt), celer, zelena salata i začini.
Prema American Century Cookbooku, prvu Waldorf salatu složio je u New Yorku 1893. Oscar Tschirky, batler u hotelu Waldorf Astoria. Originalni recept sastojao se samo od kockica crvenih jabuka, celera i majoneze; sjeckani orasi dodani su kasnije. Waldorf salata prilično je jednostavna za pripremu, treba vam oko 15 minuta a odličan je izbor za prilog ili za samostalno jelo, pogotovo u ovo vrijeme kad se oporavljamo od “blagdanske dijete”. S Waldorf salatom se može igrati, u recept se može ubaciti i puretina i piletina ili, primjerice, sir, naranča, brusnica ili grožđe. Mi u nastavku donosimo recept s grožđem.
Sastojci:
6 žlica majoneze (ili običnog jogurta)
1 žlica limunovog soka
2 slatke jabuke, očišćene od jezgre i nasjeckane
1 šalica grožđa bez sjemenki, prerezano na pola ili 1/4 šalice grožđica
1 šalica tanko narezanog celera
1 šalica nasjeckanih, malo prženih oraha
zelena salata
sol i papar
Priprema:
Prvo napravite preljev - u zdjeli srednje veličine pomiješajte majonezu (ili jogurt), limunov sok, sol i papar. Potom u zdjelu umiješajte jabuke, celer, grožđe i orahe. Žlicom stavite salatu na podlogu od svježe zelene salate i poslužite.