Chai čaj, odnosno Masala Chai, jedan je od onih napitaka koji će vas osvojiti na prvu a njegovu prirodnu aromu i miris dugo ćete pamtiti. To je tradicionalni indijski čaj koji se najčešće priprema od punog crnog čaja, zvjezdanog anisa, klinčića, pimenta, cimeta, bijelog papra u zrnu, kardamoma, punomasnog mlijeka i šećera. Ima i ljekovita svojstva - masala čaj pomaže u ublažavanju nadutosti, stimulira rad crijeva, održava budnost i poboljšava koncentraciju, pomaže u slučaju vrtoglavice te reducira stres.
Masala chai - što znači "začinjeni čaj” - ima povijest koja seže tisućama godina unatrag u Indiji. To je osnovni zdravi napitak u Ayurvedi i tradicionalnoj kineskoj medicini. Od svojih početaka uvijek se radi s raznim začinima, najčešće s kardamomom, cimetom i anisom, ali i sa đumbirom, klinčićem, muškatnim oraščićem… Okus, naravno, ovisi o začinima. Poslužuje se topli i hladni, sa i bez listića čaja, ali uvijek sa začinima.
Verzija koju danas poznajemo i volimo predstavljena je u Indiji kada su Britanci u Assamu 1900-ih postavili farme čaja. Tad su listovi čaja bili preskupi za siromašnije Indijce pa su prodavači dodali začine, mlijeko i šećer kako bi zadržali aromatičan napitak uz smanjenje troškova. Kada je čaj postao pristupačniji 1960-ih, i masala chai je postao popularniji. Sada se u njemu uživa u cijelom svijetu, dijelom zato što ga južnoazijski radnici migranti donose u mjesta u koja su se preselili zbog posla. Valja napomenuti i da mlijeko koje se koristi u čaju je uvijek punomasno a ako ste vegan ili vam smeta laktoza, možete upotrijebiti rižino mlijeko.
Može se piti ujutro ili poslijepodne, mješavinu za ovaj čaj možete nabaviti u specijaliziranim prodavaonicama ali je možete složiti i sami kod kuće. Evo kako:
Sastojci:
1/2 cijelog zvjezdanog anisa
10 do 12 cijelih klinčića
6 do 7 cijelih pimenta
1 puna čajna žličica (ili 2 kratka štapića) kore cimeta
6 do 7 cijelih zrna bijelog papra
1 mahuna kardamona, otvorena do sjemenki
1 šalica vode
4 šalice punomasnog mlijeka
2 velike žlice visokokvalitetnog, punog, širokolisnog crnog čaja (cejlonski ili English Breakfast)
Šećer ili med
Priprema:
U lonac ulijte 1 šalicu vode i dodajte začine. Zakuhajte. Maknite s vatre i ostavite da odstoji 5 do 20 minuta, ovisno o tome koliko začinjeni čaj želite.
Potom dodajte 4 do 6 šalica punomasnog mlijeka u tu začinjenu vodu. Zakuhajte i maknite s vatre. Zatim dodajte crni čaj i ostavite da odstoji 5 do 10 minuta, ovisno o jačini čaja. Dodajte šećer ili med ili pak možete poslužiti bez šećera, kako želite. Na kraju sve procijedite i poslužite.