Za večeru ste se zaželjeli tjestenine ali biste htjeli nešto pripremiti nešto drukčije od onih uobičajenih recepata, poput umaka od rajčica, bolognesea ili carbonare. Rješenje bi se moglo kriti u kremastoj ricotti, limunovoj korici, tostiranim krušnim mrvicama i svježem grašku a rezultat će biti ukusno i zanimljivo jelo, idealno i kad vam na vrata banu neočekivani gosti.

Da biste si olakšali cijeli proces, možete pripremiti sve unaprijed - naribajte koricu limuna, ocijedite sok, narežite luk, nasjeckajte peršin, odvojite grašak i temeljac, a suhu tjesteninu stavite pored štednjaka.
Dok čekate da voda zakipi, pomiješajte ricottu s limunom i tostirajte krušne mrvice. U kipuću vodu ubacite tjesteninu, a dok se kuha prodinstajte luk i dodajte grašak i temeljac. Kad je tjestenina gotova, pomiješajte je s umakom od luka i graška izravno u tavi. Premjestite u tanjure, pospite ricottom, krušnim mrvicama i peršinom i gotovi ste. No, krenimo redom, od sastojaka:

3/4 šalice Panko krušnih mrvica
Svježe mljeveni crni papar
3/4 šalice kvalitetne svježe ricotte
2 pune žlice sitno naribane limunove korice
5 žlica svježeg limunovog soka, podijeljeno
Sol i papar, po ukusu
3/4 pakovanja špageta
1 velika ili 3 male lukovice mladog luka, uklonjeni čvrsti vanjski slojevi, a ostatak prepolovljen i tanko narezan (oko 1/2 šalice)
1 1/2 šalice svježeg ili smrznutog zelenog graška
1/4 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca
2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
Parmezan

profimedia-0236359598.jpg
Profimedia 

Priprema:

Stavite vodu u lonac i pustite da zakuha. U međuvremenu tostirajte Panko krušne mrvice - u velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte 2 žlice maslinovog ulja. Dodajte mrvice i neprestano miješajte 3 do 5 minuta, odnosno dok mrvice ne porumene. Posolite i popaprite, prebacite u zdjelu i ostavite sa strane. U drugoj maloj posudi pomiješajte ricottu, 1 punu žlicu limunove korice i 2 žlice limunovog soka (ostatak sačuvajte). Posolite i popaprite po ukusu.
Sad skuhajte tjesteninu s tim da je izvadite dvije minute prije nego što bi se trebala kuhati. Kad je procijedite, sačuvajte malo tekućine od kuhanja.
Dok se tjestenina kuha, zagrijte preostale 2 žlice maslinovog ulja na srednje jakoj vatri u tavi i ubacite u nju mladi luk i dinstajte, često miješajući, 6 do 7 minuta, ili dok ne omekša i ne postane proziran.

Dodajte preostale 3 žlice limunovog soka, preostalu 1 žlicu limunove korice, pileći temeljac i grašak. Kuhajte često miješajući 1 do 2 minute ili dok grašak ne omekša. Posolite i popaprite po ukusu. Smanjite vatru i dodajte u umak skuhanu tjesteninu i 1/4 šalice vode od kuhanja u tavu. Pomiješajte dobro, probajte ako treba još dodati začina te poslužite uz naribani parmezan.