Paneer je tip svježeg sira, onaj kojeg možete pripremiti i konzumirati odmah, onaj koji je izuzetno lako pripremiti kod kuće. Ovaj indijski sir koji se (kao i halloumi) odlično priprema na grilu zahvaljujući pomalo gumastoj teksturi, ali i koji se voli zbog svilene, kremaste teksture, mogućnosti upijanja aroma što ga čini odličnim odabirom u brojnim kombinacijama – kao dodatak kremastim curryjima, toplim lepinjama, ražnjićima ali i juhama.
Za pripremu je potrebno mlijeko, sok limuna ili ocat (kiselina je razlog za razdvajanje grudica i sirutke) te malo soli ili začina. Uklanjanjem sirutke te prešanjem grudica nastaje sir. Odlično se slaže sa snažnijim okusima, začinjenijom hranom.
Za pripremu je najbolje koristiti svježe mlijeko od 3,5% mliječnih masnoća, ono koje nije prošlo kroz UHT proces pasterizacije, jer tako obrađeno mlijeko se neće moći potaknuti na proces stvaranja grudica. Ovaj sir je najbolje pripremiti i pojesti unutar nekoliko dana, a za pripremu su vam dovoljni posuda, cjedilo, tkanina za cijeđenje i oblikovanje sira.
Recept za pripremu paneer sira
Sastojci:
1,9 l mlijeka
¼ šalice soka limuna
do ½ žličice soli
Oprema:
Lonac za kuhanje
vadilica
cjedilo
posuda za miješanje
tkanina za cijeđenje
2 velika tanjura
uteg (dovoljna je manja limenka rajčica ili sl.)
Priprema:
Zagrijte mlijeko na umjerenoj vatri uz stalno miješanje, važno je da se mlijeko na primi za dno lonca. Na tren do vrenja, kada se mlijeko započne pjeniti, sklonite mlijeko s vatre te miješajući dodajte sok limuna. Mlijeko se može početi grudati istog trenutka ali ukoliko i ne počne, nema problema. Ostavite mlijeko desetak minuta kako bi se proces sirenja razvio. U tih desetak minuta u potpunosti će se razdvojiti grudice i sirutka. Ukoliko se to nije dogodilo dodajte još jednu žlicu limunovog soka.
Cjedilo postvaite na posudu za miksanje. Prekrijte s tkaninom. Oprezno s vadilicom izvadite grudice, odložite ih na tkaninu preko cjedila. Nježno rukama stisnite sadržaj kako bi iscijedili preostalu sirutku. Odložite sir na cjedilo, razgrnite tkaninu te dodajte sol. Promiješajte. Po želji dosolite.
Prebacite sir u tkanini na veliki tanjur te dobro stisnuto u tkaninu oblikujte u kocku. Poklopite drugim tanjurom te pritisnite limenkom. Ostavite 15 minuta do 1 sat. Sir je spreman za poslužiti ili ga čuvajte u hladnjaku do dva dana. Ostatke sirutke iskoristite za pripremu peciva i smoothieja.