Bolonjez je bolonjez. Ragu umak koji se voli zbog ukusne kombinacije mljevenog mesa i povrća u spoju s tjesteninom. Ali ukoliko pokušavate smanjiti broj mesnih obroka a i dalje želite uživati u alla bolonjez obroku imamo odličan recept - umak s korjenastim povrćem i gljivama za koji i slavni Jamie Oliver kaže da je toliko ukusan da vam meso neće nedostajati. Tajna odličnog okusa je pripremi usitnjenog povrća, koištenju puy leće, ima sivo zelenkastu pjegavu površine i zanimljiva je jer se ne raspada pri kuhanju a privlači i malo paprenim okusom, ali i pirjanju koje otvara okuse koji će oduševiti i vaše nepce.

vege bolonjez
Foto: Profimedia

Sastojci:

1 mrkva
1 luk
2 češanj češnjaka
1 stabljika celera
2 lovorova lista
maslinovo ulje
stručak svježe majčine dušice
malo svježeg bosiljka
4 velike portobello gljive
100 g puy leće
2 žlice pirea od rajčica
400 ml povrtnog temeljca
400 g nasjeckanih pelata
350 g špageta ili širokih rezanaca
parmezan

Priprema:

Ogulite mrkvu, luk i češnjak. Ogulite celer. Sve narežite na krupne komade te ih usitnite u blenderu. Zagrijte veću tavu. Dodajte ulje te na zagrijano ulje dodajte usitnjeno povrće, lovorov list, listove majčine dušice. Miješajte i pirjajte oko 10 minuta, dok povrće ne omekša. U blenderu usitnite gljive, dodajte ih u tavu te pirjajte dok ne omekšaju. Dodajte leću, pire od rajčica i temeljac. Promiješajte te dodajte usitnjene rajčice. Vatru smanjite na minimum, tavu poklopite. Kuhajte uz povremeno miješanje oko pola sata, ili dok leća ne omekša. Pri kraju kuhanja leće skuhajte tjesteninu prema uputama. Kuhanu i ocijeđenu tjesteninu umiješajte u umak. Dodajte listiće bosiljka te paremzan. Poslužite toplo.