Iako vam ova kombinacija namirnica i okusa do sad nije pala na pamet, vjerujte nam na riječ da spoj bundeve, kruške i đumbira daje odlično, zanimljivo i ukusno jelo s kojim ćete oduševiti ukućane ili goste. Bundeva i kruška lijepo se slažu a đumbir pa i malo muškatnog oraščića daju dodatni kick. Ova juha jednostavna je za pripremu a može biti lako rješenje kad želite nekog oduševiti svojim kulinarskim umijećem. Za ovu će vam juhu trebati sat vremena a sastojke provjerite u nastavku!

6 šalica kockica butternut tikve
3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 žličica maslaca
1 srednji luk, nasjeckan
2.5 žličice žutog curryja u prahu
1/2 žličice mljevenog đumbira
Prstohvat muškatnog oraščića
3 oguljene, nasjeckane kruške (može Bartlett)
1.5 šalica vode
1 šalica nektara od kruške
4 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca
Sol i papar
1/4 šalice vrhnja za kuhanje
1 mala kruška, tanko narezana, za ukras

profimedia-0088266688.jpg
Profimedia 

Priprema:

Zagrijte 2 žlice maslinovog ulja i 1 žličicu maslaca u velikom loncu na jakoj vatri. Dodajte polovicu tikve narezane na kockice i pržite dok ne porumeni s nekoliko strana. Izvadite šupljikavom žlicom u zdjelu te sve ponovite s preostalom butternut tikvom. Izvadite u zdjelu. Potom u lonac dodajte 1 žlicu maslinovog ulja i nasjeckani luk. Smanjite vatru na srednju i kuhajte nekoliko minuta da omekša. Zatim dodajte curry prah, mljeveni đumbir i muškatni oraščić i kuhajte još nekoliko minuta. Sad dodajte krušku i kuhajte još minutu.
U dobivenu smjesu od krušaka s lukom dodajte zapečenu tikvu, vodu, temeljac, nektar od krušaka, sol i papar. Pustite da zavrije na jakoj vatri. Djelomično poklopite, smanjite vatru i kuhajte još 30 minuta. Kad je gotovo, dobro ispasirajte. Ako vam je juha pregusta, dodajte malo vode da se razrijedi. Ako vam je prerijetko, zakuhajte i pustite da malo prokuha. Kad je gotova, ugasite vatru i umiješajte 1/4 šalice vrhnja. Poslužite i po želji ukrasite s kriškama svježe kruške.