Nakon što smo se u prošlom izdanju naše rubrike bavili suhim smokvama, dobro poznatoj zimskoj slastici u dalmatinskim domovima, prilično zastupljenoj u “Dalmatinskoj kuhinji” Dike Marjanović-Radice, u novom nastavku pišemo o datuljama, još jednoj zdravoj namirnici koja se može naći u receptima jestvenika spomenute kuharice. Autorica Dika Marjanović-Radica spominje datulje kroz recepte kao što su torte, savijače, kolači, piše o usječcima od datulja kao i o poljupcima od datulja.
Slatke, sušene datulje i u prošlosti su se mogle naći u domovima kao zimske grickalice uz kavu ili čaj. Osim toga, koristile su se i kao sastojak za brojne deserte ili, baš kao i u slučaju suhih smokava, kao zdrava grickalica.
Datulja je biljka koja tisućama godina postoji u ljudskoj prehrani. Poznato je preko 100 sorti datulja koje se dijele u 3 različite skupine: mekane, polusuhe i suhe, a ta podjela zapravo ovisi o sadržaju glukoze, saharoze i fruktoze. Osim što ih se može jesti same, mogu se puniti raznim kremama, od slatkih do slanih, mogu se koristiti u receptima raznih slastica jer povezuju smjesu, daju kremastu strukturu i slatkoću. Osim toga, datulje su jako hranjive, sadrže oko 80% šećera dok se ostatak sastoji od proteina, vlakana i elemenata u tragovima, uključujući bor, kobalt, bakar, fluor, magnezij, magnana, selen, cink te, posebno, kalij. Njihov zdravstveni benefit je velik - pomažu kod slabokrvnosti, dobre su za zdravlje kostiju kao i za živčani sustav, pomažu kod alergija kao i pri probavi. Jedenjem datulja dobit ćete potrebnu energiju a i smatra ih se prirodnim afrodizijakom.
U nastavku ćemo predstaviti recept po uzoru na onaj za jednu od slastica iz “Dalmatinske kuhinje” Dike Marjanović-Radice. Riječ je o poljupcima odnosno puslicama od datulja uz koje vam trebaju još i jaja te bademi. Uživajte!
Sastojci:
Bjelanjak od 4 jaja
25 dkg vanilin šećera
55 dkg datulja
55 dkg badema
Priprema:
Napraviti snijeg od bjelanjka i vanilin šećera, dok ne postane tvrd. Smjesi potom dodati sitno narezane bademe i datulje te od toga oblikovati poljupce uz pomoć slastičarske vrećice. Staviti u pećnicu na malu temperaturu dok se smjesa ne osuši ili pak zapeći puslice uz pomoć kuhinjskog plamenika.