Krajem ožujka The World's 50 Best Restaurants planira održati ceremoniju dodjele nagrada "50 Best Restaurants Asia". I ta vijest za gastro svijet ne bi bila važnija nego inače da joj nije prethodila i vijest kojom se obznanilo kako je budističkoj redovnici iz Južne Koreje, Jeong Kwan, dodijeljeno vrijedno priznanje - Icon Award Asia. Jer dovoljno je prisjetiti se da je Jeong Kwan jedna od zvijezda Netflixovog serijala Chef's Table, ona koja je pojavljivanjem u prvoj epizode treće sezone popularne serije privukla veliku pažnju svjetske javnosti. Jer do tada malotko je znao da u jednom zabačenom samostanu Južne Koreje živi i radi tako impresivna osoba.
Svoj je glas dodjelu nagrade Icon Award za Jeong Kwan dalo je više od 300 profesionalaca diljem Azije, jer je redovnica koju mediji često nazivaju "chefom filozofom" prepoznata po filozofskom pristupu pripremi hrane te pripremi jela koja su odraz kreativnosti, tehnike i iskrenog poštovanja prema sezonskim namirnicama i prirodi. Sastavni dio njezinog svakodnevnog predanog rada se temlji na budističkim principima življenja koji uključuju i principe zdrave ishrane, ne bacanja hrane te korištenja plodova koji isključivo dospijevaju u njezinom vrtu. Ona u hramskoj kuhinji ne koristi meso i ribu ili luk i češnjak, ona koristi isključivo jednostavne namirnice koje uzgaja u samostanskom vrtu te kojima uz umijeće dodavanja osnovnih začina pruža svrhu koju opisuje kroz holističke kvalitete, ističući kako je njezina hrana ona koja pomaže očuvanju wellbeinga našeg planeta. Ali osim što se njezina kuhinja temelji na tim kvalitetama ona privlači i vrhunskom estetikom, ona je odraz budističkog nauka koji je upravo kroz lik i djelo ove redovnice zauzeo važno mjesto na globalnoj sceni.
Priča o Jeong Kwan posebna je od samih početaka kada se još kao mlada djevojka odlučila pridružiti budističkom samostanu u kojem se posvetila učenju više stoljeća starih tehnika kuhanja, te je tom znanju i stilu življenja ostala dosljedna kroz četiri desetljeća. Ona svakodnevno kuha za nekoliko seunimsa, redovnika s kojima povučeno živi u samostanu Baekyangsa, te za povremene posjetitelje, i bez obzira što je bez dana formalnog kulinarskog obrazovanja ona je snagom “chefa filozofa” postala iskreni uzor kako korejskim tako i chefovima diljem svijeta, te mladim budućim kuharima koje vrijedno poučava na korejskom sveučilištu.
Zanimljivo je da je ova redovnica 2019. izdala kuharicu Baru, koju je skorom pa nemoguće nabaviti, u kojoj je podijelila recepte jela koja sprema, od korijena lotosa s preženim orasima i golicama, recepta za kimchi ili salate od bambusa i umaka od senfa.
Prihvaćanjem dodjeljene nagrade redovnica je istaknula kako se osjeća počašćeno te da se nada da će ovom nagradom doprinjeti rastu svijesti o važnosti korejske ali i hramske kuhinje diljem svijeta. Također tom je prigodom iskazala zahvalu chefu Ericu Ripertu (restoran Le Bernardin***), koji je svijetu i otkrio Jeong Kwan. "Zahvalna sam chefu Ericu, osobi koja mi je pomogla da se otvorim. Nadam se da možemo živjeti živote koji poštuju prirodu i okoliš, promiču održivi način življenja i imaju pozitivan učinak na klimatske promjene. Nadam se da ću to moći podijeliti s više ljudi diljem svijeta, uključujući divne kuhare u 50 Best zajednici.” Jeong Kwan ovu će nagradu primiti na ceremoniji dodjele nagrada "50 Best Asia" 29. ožujka.