Ukoliko volite rižu zasigurno ste se okušali u pripremi kako klasične bijele riže koja se razlikuje po duljini zrna ali i kvaliteti koju daje pojedinom jelu, tako i u pripremi nešto egotičnijih vrsta kao što su basmati ili jasmin riža. I dok se svaka razlikuje svojim oksunim te nutritivnim odlikama u prilici smo na naše tanjure poslužiti i (doslovno) crnu rižu. Crna riža se često naziva i zaboravljenom rižom, onom koja se posluživala još i kineksim carevima, a koja osim izgledom (kako u ambalaži tako i na tanjuru) privlači pomalo dimljenim, orašastim okusom, te činjenicom da zrna ove riže obiluju antocijanima, pigmentom ali i snažnim antioksidansom. Ova je riža čvršće tekture, bogata je proteinima, željezom i vlaknima te je odličan odabir za pripremu salata ali i kaša. Kuha se jednako kao i klasična riža, na 1 šalicu riže dovoljno je dodati 2 šalice vode.

razlicite vrste rize
Profimedia Različite vrste riže

Crni rižoto s bundevom i burrata sirom

Sastojci:
450 g očišćene i nasjcekane butternut tikve
3 žlice maskaca
malo svježe kadulje
sol, papar
maslinovo ulje
6 šalice temeljca
½ većeg luka, nasjeckanog
1,5 šalica crne riže (tip venere)
¼ šalice bijelog suhog vina
2 žlice parmezana + za posluživanje
200 g burrata sira (ili buffalo mozzarelle), nasjeckana na 6 komada

Priprema:
Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U lim za pečenje stavite nasjeckanu tikvu, malokadulje, maslac i ¼ šalice vode, dodajte sol i papar te pecite oko 25 minuta, sve dok tekućina ne ishlapi a tikva postane mekana. Uklonite listiće kadulje. Tikvu ohladite pa uz dodatak soli i papra izmiksajte u pire. Pire ugrijte na umjerenoj vatri. U međuvremenu u drugoj posudi zagrijte temeljac.
U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk te dobro posolite. Pirjajte. Dodajte rižu, promiješajte, kuhajte minutu pa dodajte vino, miješajte dok riže ne upije vino. Dodajte šalicu toplog temeljca, kuhajte uz stalno miješanje te povremeno dodavanje malo po malo temeljca čekajući da riža upije temeljac između svakog dolijevanja. Kuhanje traje 35 do 40 minuta. Potom dodajte pire od tikve, malo maslaca, sol i papar po želji te sve začinite s parmezanom. Poslužite toplo s komadićima burrate i par kapi maslinovog ulja.