Kako starimo, sve više počinjemo obraćati pažnju na vlastitu psiho-fizičku dobrobit. Sve više smo svjesni stvari koje nam smetaju, nastojimo urednije živjeti, počinjemo redovnije vježbati, idemo na sistematske preglede, pazimo na kožu, cijenimo dobar san… No, iako možda ne razmišljamo puno o tome, ono što posebno moramo prilagoditi svojim godinama je i prehrana.

Uostalom, nije tajna da se naše prehrambene potrebe mijenjaju kako starimo: ono što nam paše dok smo bebe, više ne funkcionira kad smo predškolci ili pak adolescenti. No, te promjene se nastavljaju i kad odrastemo, a po pisanju portala marthastewart, Mascha Davis, MPH, RDN, registrirana nutricionista dijetetičarka, osnivačica Nomadista Nutritiona, kaže kako postoji mnogo namirnica koje bismo trebali ubaciti ali i izbaciti iz prehrane kako starimo.

Prvo se dotaknula metabolizma. Naime, kako i znamo, on se usporava s godinama, što znači da našem tijelu treba duže da preradi određenu hranu. Osim toga, slabije apsorbiramo određene vitamine i minerale, poput B-12, što je vrlo važno za dobro zdravlje. Stoga bismo trebali povečati unos proizvoda kao što su jogurt, jaja, piletina i govedina kako bi nam pomogli u održavanju razine hemoglobina te nam smanjili mogućnost pojave anemije.

profimedia-0328520021.jpg
Profimedia 

Osim toga, Mascha Davis predlaže da prehranu dodamo hranu koja je bogata antioksidansima, koja sadrži visokokvalitetne izvore nemasnih proteina i ima puno vlakana. Njezini glavni prijedlozi su kava (za antioksidanse), voće i povrće jarkih boja (tamno lisnato zelje posebno je bogato folatom, kalcijem i vitaminom C a pomaže i pri hidratizaciji) i tamna čokolada (iako može biti bogata šećerom, izvrstan je izvor antioksidansi i fitonutrijenti). Smatra, također, da bismo trebali jesti nemasne, visokokvalitetne proteine a predlaže i da riba i morski plodovi budu važan dio naše prehrane.

profimedia-0384631113.jpg
Profimedia 

Za kraj, smatra i da je minimiziranje rizika od dijabetesa posebno važno. Erin Palinski-Wade, registrirani dijetetičar i certificirani edukator za dijabetes, kaže da su ljudi više izloženi riziku od dijabetesa kako stare jer njihove stanice postaju otpornije na inzulin. “Povećanje tjelesne masti, posebno visceralne ili trbušne masti, može proširiti struk, povećati upalu i dodatno povećati otpornost na inzulin - što sve povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.” Zbog toga, Palinski-Wade predlaže jesti samo sporo probavljive ugljikohidrate, kao što su cijelo povrće i voće, cjelovite žitarice, grah, leću… Sve to trebalo bi pridonijeti boljem općem osjećaju, energiji, zdravlju pa i raspoloženju.