Počela je sezona rotkvica, malih, crvenkastih, ljutkastih vijesnika proljeća, obaveznih pratioca mladom luku, šunki i mladom siru, ukratko zdravom povrću koje je često nepravedno zanemareno. Naime, iako ih mi najčešće konzumiramo kao prilog, dodatak salati, one pružaju mnogo više a osim toga, prilično su zdrave. Rotkvice su bogate vlaknima, vitaminom C, folnom kiselinom, kalijem, a sadrže i vrlo malo kalorija. Odličan su saveznik u detoksikaciji, a dobre su i kad ste na dijeti. Odlične su za probavu, čiste bubrege, dobre su za kožu ali i za imunitet. Ipak, neki ih trebaju i izbjegavati, primjerici ljudi koji imaju osjetljivu želučanu sluznicu i bolesti poput čira, probleme sa crijevima ili bubrezima, kao i oni koji imaju bolesti štitnjače.

profimedia-0514624062.jpg
Profimedia 

Rotkvice je najbolje jesti sirove, ali zbog njihovog specifičnog mirisa i ljutkastog ukusa, mnogima nisu omiljena namirnica. Ipak, postoje načini kako rotkvice možemo pripremiti da se ublaži ili čak potpuno eliminira njihov ljutkasti, specifičan okus. Jedan od tih načina je i kremasta juha od rotkvica za koju vam donosimo recept u nastavku.

Za ovu juhu treba vam manje od pola sata i zaista nije komplicirana za izradu. Možete se i poigrati sa sastojcima, primjerice, umjesto krumpira staviti kukuruz, umjesto običnog mlijeka staviti bademovo ili pak koristiti temeljac. Prilagodite prema vlastitim željama i omiljenim okusima. Valja napomenuti i da uz ovaj recept nećete uopće osjetiti onaj poznati ljutkasti okus rotkvice, no, ako želite, uvijek možete na kraju ubaciti i nekoliko svježih komadića rotkvice u juhu. Prijatno!

profimedia-0423047093.jpg
Profimedia 

Sastojci:

90dkg rotkvica, opranih i narezanih na četvrtine
1 crveni luk narezan na ploške
2 crvena krumpira, narezana na kockice
8 žlica margarina (može i maslac)
1 žlica soli
2 do 4 žličice papra, prema želji
3 šalice mlijeka (može i bademovo ako ste vegan); može i temeljac umjesto mlijeka
1 žlica šećera
1-3 žličice ljutog umaka

Priprema:
Prvo otopite margarin ili maslac na srednje jakoj vatri. Zatim u tavu dodajte luk, rotkvice, krumpir, sol, papar i ljuti umak. Zakuhajte, držite na laganoj vatri oko 30 minuta ili dok rotkvice i luk ne omekšaju. Pazite da maslac ne zagori. Održavajte nisku temperaturu i umiješajte mlijeko i šećer. Opet malo pojačajte vatru, ali pazite da juha ne proključa. Na kraju izblendajte juhu dok ne postane kremasta te je poslužite toplu uz kiselo vrhnje.