Majoneza iz kućne radinosti zvuči kao dobra ideje sve dok se ne sjetite koliko jako i dugo treba pjenjačom mutiti sastojke. No, zašto bismo sve radili ručno kad je tu blender koji može najveći dio napraviti umjesto nas i to za manje od pet minuta. Zapravo će vam trebati više vremena za pranje blendera nego za pravljenje majoneze ali to je već drugi problem…
Nadalje, pitate se zašto uopće raditi majonezu sami kad je možemo kupiti gotovu. Zato što je jako fora osjećaj kad sami, od jaja i ulja napravite taj raskošni namaz. Dobro je za vaš kulinarski ego! Osim toga, ukus majoneze iz kućne radinosti je bolji, svježiji, bogatiji, možete se i poigrati s njim dodajući ekstra začine… Ukratko, puno je razloga zašto je raditi kod kuće.
E sad kad znamo zašto je radimo sami, doznajmo i kako ju je najbolje i najbrže napraviti!
Sastojci:
1 cijelo jaje, ili 1 žumanjak
1 čajna žličica dijon senfa ili 1/2 žličice suhog senfa u prahu
1 žlica bijelog ili crvenog vinskog octa
1 žlica vode, ako koristite samo žumanjak
1 šalica neutralnog ulja
Malo Tabasca, po želji
Sol, po ukusu
Svježe mljeveni crni papar, po želji
Priprema:
U blenderu pomiješajte jaje, senf, ocat i vodu (ako koristite). Pulsirajte nekoliko puta tako da bude izmiksano, ali ne i s mjehurićima.
Pripremite ulje u staklenoj mjerici. Uključite blender i dodajte ulje u tankom mlazu. Isprva će izgledati kao žuta katastrofa, ali samo nastavite. Uskoro ćete imati bisernu, kremastu smjesu koja postaje gušća što više ulja dodate. Nakon što ste dodali svo ulje, isključite blender i ostružite majonezu sa strana posude. Po želji začinite solju i Tabascom po želji.
Napomena: Ako nemate blender (ili vam ga se ne da prati), možete koristiti i štapni mikser ali tad, u dijelu recepta kad se dodaje ulje, ubacite svo ulje odjednom i miksajte. Ne brinite, iako će vam se na prvu učiniti da se ništa ne događa, brzo ćete primjetiti kako smjesa postaje kompaktna.
Majonezu čuvajte u hladnjaku do tjedan dana, dobro poklopljenu.