Proljeće je zazelenilo ponudu na tržnicama a plod bez kojeg je ovo doba godine nezamislivo je mladi luk. Bez pušleka luka nezamisliv je proljetni obrok, svježa salata, zalogaj s kuhanom šunkom. Osim što privlači okusom (i bijelog i zelenog dijela), ovo povrće je važno u našim proljetnim jelovnicima jer je bogati izvor minerala i vitamina, mikronutrijenata ali i vode, što ga čini hrskavom i vrlo ukusnom namirnicom koju je poželjno koristiti za pripremu raznih jela. Jer mladi je luk razlog i za pripremu juha, polpeta, palačinki, pita i kruščića, savršeni je dodatak krumpiru, pečenom povrću.
Zato, krenimo, put tržnice po nezaobilazno dozu mladog luka, ali krenimo i ka slaganju jelovnika na kojima će svoje mjesto sasvim zasluženo dobiti ovaj plod. Pripremamo juhu, neobične palačinke te uvijek dobrodošlu fritaju. Dobar tek!
Juha od mladog luka
Sastojci:
6 mladih lukova, za pripremu koristite zeleni dio
2 mrkve
komad korijena celera ili manji krumpira
šaka listova peršina
2 žlice maslinova ulja
200 g graška (može i zamrznuti) ili kuhanog slanutka (može i iz limenke)
100 g male kratke tjestenine
sol i svježe mljeven papar
Priprema:
Povrće očistite i narežite na manje komade. Mladi luk i listove peršina nasjeckajte te odvojite malo za posipanje na kraju. Posudu zagrijte, dodajte maslinovo ulje te pirjajte pripremljeno povrće. Nakon nekoliko minuta dodajte nasjeckani zeleni dio luka. Promiješajte. Dodajte litru tople vode, lagano posolite, popaprite i kuhajte dok ne zavrije. Dodajte grašak ili kuhani slanutak te nastavite kuhati dok povrće ne omekša. Dodajte tjesteninu. Kuahjte dok ne ne bude kuhano, začinite. Kuhanu juju razdijelite u tanjure ili zdjelice, dodajte nasjeckanih listiva maldog luka i malo maslinovog ulja.
Palačinke s mladim lukom
Sastojci
Za tijesto:
250 g glatkog brašna
180 ml mlake vode
malo soli
Za nadjev:
4 sitnija mlada luka
maslinovo ulje
malo soli
Priprema:
Umijesite glatko tijesto od brašna, vode i soli. Zamijesite i oblikujte u kuglu, pokrijte te ostavite na sobnoj temperaturi pola sata. Potom tijesto razdijelite u četiri kugle iste veličine. Svaki komad razvaljajte u što je moguće tanju palačinku. Na pripremljeno tijesto dodajte malo maslinovog ulja koje je važno razmazati po čitavoj površini. Dodajte sitno nasjeckani luk i malo soli. Palačinku zarolajte te oblikujte oblik puža. Potom valjkom za tijesto razvaljajte puž u krug veličine 20 do 25 cm. Ponovite sa svakim komadom tijesta.
Zagrijte tavu, premažite uljem, pecite palačinke. Poslužite uz omiljeni umak, naša je preporuka umak od hrena.
Fritaja s mladim lukom
Sastojci:
4 jaja
maslinovo ulje
1 mladi luk
5 kriška pršuta
sol, papar
začini po želji
Priprema:
Umutite jaja, začinite začinima po želji te sitno nasjeckani mladi luk. Zagrijte tavu, dodajte malo maslinovog ulja te na zagrijano ulje izlijte smjesu jaja. Kad fritaja počne rasti dodajte tanko narezane komadiće pršuta te sklonite s vatre. Fritaja mora biti poslužena sočna i topla.