U sezoni smo divljih ali i domaćih, uzgojenih šparoga i pravo je vrijeme za uživanje u raznim jelima s ovim proljetnim plodovima. A kako smo zakoračili i u sezonu grilanja, roštilja i pripremu jela na otvorenoj vatri, donosimo recept uz koji ćete istinski uživati u domaćim, uzgojenim zelenim šparogama.
Ali korak koji vas dijeli od tog trenutka, osim pripreme namirnica i začina, je i priprema samih šparoga. Važno je kupiti, odabrati šparoge koje privlače svježinom, zelenom bojom, čvrstim izgledom posebno vrhova. A jesu li šparoge svježe možete provjeriti i tako da protrljate jednu o drugu pri čemu znamo da su svježe one koje “škripe”. Prije pripreme očistite ih i to tako da ih gulilicom ili nožićem lagano ogulite. Također je važno odrezati ili prelomiti tvrdi dio koji nije ukusan i jestiv.
Pri pripremi je važno ne pretjerati s termičkom obradom šparoga. Kuhajte ih u vodi I to svega nekoliko minuta ili ih također nekoliko minuta pirjajte na umjerenoj vatri. Odličan način pripreme je i kuhanje na pari, a ukoliko želite izvući najbolje od uzgojnih šparoga naša je preporuka da ih pripremite na grilu. Šparoge su odličan prilog jelima od mesa ali i ribe, jer se svojim blagim karakterističnim okusom odlično spajaju s drugim, jačim okusima. To potvrđuje i ovaj recept u kojem se šparoge grilaju u alu foliji začinjene s začinskim biljem te umakom sriracha.
Sastojci:
2 pakiranja zelenih šparoga
200 g maslaca, narezan na kockice
4 žlice umaka sriracha
3 češnja češnjaka, smrvljena
malo svježeg vlasca, nasjeckanog
1 limun narezan na kriške
Priprema:
Očistite šparoge te ih grilajte na zagrijanom roštilju ili gril tavi dok ne poprime tragove grilanja. U međuvremenu pripremite alu foliju tako da oblikujete lađice. U svaku lađicu ubacite nekoliko šparoga malo maslaca i češnjaka. Dodajte žlicu sriracha umaka, zatvorite paketiće te ih stavite na roštilj te pecite oko 10 minuta ili dok čujete zvuk topljenja maslaca. Paketiće skinite s roštilja, pažljivo ih otvorite te začinite s malo svježe nasjeckanog vlasca te limunom. Poslužite samostalno, uz meso ili ribu s grila.