Piccata je više od recepta, to je tehnika koja se u talijanskoj kuhinji koristi kako bi komadu mesa koji se priprema na tavi pružila odličan okus i toliko željenu sočnost. Osim piletine ovaj je recept odličan za pripremu teletine te drugih vrsta mesa koje su u odreske rezane i oblikovane nožem. Tajna je u tome da se svaki komad mesa prije termičke obrade uvalja u brašno a sočnost mesa se postiže pirjanjem u umaku od limuna i kapara. Za pripremu, koja je jednostavna i brza, potrebna vam je tava, a za početak je važno svaki komad pilećih prsa bez kostiju i kože razrezati na tanke komade idealne za pečenje ili pohanje. Ukoliko kapare, kao dio originalnog recepta, nisu vaš odabir ili ih jednostavno nemate kod kuće, dobar je savjet kako ovo jelo možete pripremiti i od zelenih maslina, a odlična je kombinacija i s gljivama ili lukom.
S čime poslužiti sočnu piccatu? Uz pire krumpir, pečeno povrće, rezance na maslacu, rižoto sa špinatom, svježe salate.

A kako pripremiti piletinu na piccata način? Donosimo recept:

Sastojci:

4 kom pilećih prsa
brašno
1 limun
svježe naribana korica 1 limuna
ulje za prženje
sol, papar

Za umak:
6 žlica maslaca
1,5 žlice brašna
2,5 dcl pilećeg temeljca
sok 1/2 limuna
1 dcl bijelog vina
3 žlice kapara
1/2 svežnja peršina

Priprema:
Pileća prsa operite te nožem prepolovite po duljini kako bi dobili tanje komade. Naribajte koricu domaćeg, organiski uzgojenog limuna. U dublji tanjur pomiješajte brašna koliko vam po procjeni treba za posipanje pilećeg mesa. U brašno dodajte naribanu koricu limuna te po želji sol i papar. Svaki komad piletine uvaljajte u smjesu s obje strane. U dubljoj tavi zagrijte ulje te pržite svako komad mesa. Pečeno odložite na toplo kako meso ne bi izgubilo na sočnosti. Iscijedite limun. U istu tavu dodajte maslac. Dok se malsac lagano topi dodajte brašno te lagano pirjajte. Kad brašno lagano potamni dodajte pileći temeljac, sok limuna, vino te kapare. Ukoliko volite, narežite koju krišku limuna I dodajte je sastojcima. Miješanjem povežite sve sastojke, piletinu vratite u tavu te ostavite da se lagano kuha nekoliko minuta. Kušajte, po potrebi dodatno začinite. Nasjekajte svježi peršin te posipajte po piletini. Po želji dodajte svježe naribanog parmezana. Poslužite uz prilog po želji, pire krumpir ili svježe skuhane rezance.