Nošeni idejom razmjene iskustava, druženja te učenja, kolege članovi udruženja JRE Hrvatska i JRE Slovenija nedavno su organizirali druženje. I to ne bilo kakvo druženje, već druženje na terasi vinarije Kozlović, dugogodišnjeg partnera udruge JRE Hrvatska. Bio je to događaj koji je na najbolji način pokazao snagu mota udruge koja pokreće i udružuje ponajbolje chefove diljem svijeta - Never ending passion, kako kroz razgovor tako i kroz praktične primjere, ono u čemu su članovi JRE obiju zemalja i najizvrsniji.
Ovo se druženje pod nazivom “Together in vineyard” s impresivne terase preselilo u vinograde obitelji Kozlović, jer osim što je sama vinarija primjer uspješnosti ona je mjesto na kojem nastaje JRE Malvazija. Priča je započela 2015. godine kada je u boce napunjena prva JRE Malvazija, rezultat ideje o kreaciji jedinstvene butelje koja će se razlikovati od svih drugih Malvazija jer je birana i razvijana od svih članova obitelji JRE Hrvatska.
To je bio i više nego dovoljan poticaj da JRE obitelji ima svoj vinograd, i to na izuzetnoj poziciji vinograda Santa Lucia. Položaj Santa Lucia ubraja se među najvrijednije vinogradarske položaje u Hrvatskoj. Nalazi se na 240 metara nadmorske visine nadomak Buja, regija Zapadna Istra, a površina mu iznosi 25 ha. Prvi nasadi malvazije na Santa Luciji datiraju iz 1961. godine, a kroz vrijeme, osim pomlađivanja nasada malvazije, obitelj Kozlović je otkrila i posebne pozicije na kojima odlično uspijevaju teran, merlot te cabernet sauvignon. Upravo na toj poziciji, u JRE vinogradu u kojem svaki od 16 restorana ima svoj red, dospijeva grožđe od kojeg se dobiva JRE Malvazije čija je posebnost i u tome što je u njoj moguće uživati isključivo u restoranima JRE Hrvatska.
Slovenski JRE kolege ocijenili su ovaj projekt izvrsnim, a posebno ih je razveselila vijest kako će od početka lipnja u svim hrvatskim JRE restoranima biti moguće kušati novu liniju malvazije iz 2018. godine. Obilazak vinograda Gianfranco i Antonella Kozlović su učinili vrijednim kroz priče ne samo o vinogradu, grožđu i vinu, već i kroz važnost razgovora o mikroklimi, klimatskim promjenama, novim tehnikama brige za vinograde...
Nakon posjeta vinogradu, uz zalogaje vinarije Kozlović, druženje se nastavilo uz kuhanje slovenskih chefova. Chefovi Tomaz Bevčič iz restorana Rizibizi i Jure Tomič iz Osterija Debeluh, za hrvatske kolege i goste su pripremili jela u duhu marende.
Chef Tomaž pripremio je hladni tiramisu ali u verziji od bakalara, pancete, kreme od krumpira i kakaa, dok je chef Tomić poslužio zelene tanjure na kojima je zamirisao rižoto od koprive, pastrve i sira. Podršku su kolegama pružili hrvatski chefovi, Vjeko Bašić iz Konobe Boba, ujedno i predsjednik udruge JRE Hrvatska, Luka Goleš i Kelli Nikolac iz restorana Draga di Lovrana, Cyntia Vučaj iz Ville Ariston, Bernard Korak iz restorana Korak, Tea i Stiven Vunić iz Konobe Zijavica te Ivan Badurina iz umaškog restorana Badi. Pripremljeni zalogaji odlično su se sljubili s vertikalno kušanim JRE malvazija. Kušale su se malvazije iz 2015. 2016., 2017. i 2018. godine.
A kako je ocijenjena Malvazija 2018. koja će se uskoro moći kušati u JRE Hrvatska restoranima? Kao zaokružena, mirisna, zavodljiva i moćna, što je I više nego dobra najava edicije proizvedena je u količini od 3800 numeriranih butelja. Berba grožđa ove malvazije održala se krajem rujna 2018. godine, s kratkom maceracijom od dva dana, nakon čega je slijedila fermentacija od 5000 l u drvenoj bačvi od slavonskog i francuskog hrasta a kraj fermentacije odrađen je u inox tanku. Pretok s grubog taloga je bio sredinom studenog a odležavanje na finim talozima do mjeseca svibnja 2019. godine. Vino je to s potencijalom odležavanja do 10 godina.
Ovo je druženje pokazalo koliko je vrijedno dijeliti iskustvo, povezivati ljude okupljene pod istim motom, te otvorilo brojne buduće projekte suradnje.