Nošeni idejom razmjene iskustava, druženja te učenja, kolege članovi udruženja JRE Hrvatska i JRE Slovenija nedavno su organizirali druženje. I to ne bilo kakvo druženje, već druženje na terasi vinarije Kozlović, dugogodišnjeg partnera udruge JRE Hrvatska. Bio je to događaj koji je na najbolji način pokazao snagu mota udruge koja pokreće i udružuje ponajbolje chefove diljem svijeta - Never ending passion, kako kroz razgovor tako i kroz praktične primjere, ono u čemu su članovi JRE obiju zemalja i najizvrsniji.
Ovo se druženje pod nazivom “Together in vineyard” s impresivne terase preselilo u vinograde obitelji Kozlović, jer osim što je sama vinarija primjer uspješnosti ona je mjesto na kojem nastaje JRE Malvazija. Priča je započela 2015. godine kada je u boce napunjena prva JRE Malvazija, rezultat ideje o kreaciji jedinstvene butelje koja će se razlikovati od svih drugih Malvazija jer je birana i razvijana od svih članova obitelji JRE Hrvatska.
To je bio i više nego dovoljan poticaj da JRE obitelji ima svoj vinograd, i to na izuzetnoj poziciji vinograda Santa Lucia. Položaj Santa Lucia ubraja se među najvrijednije vinogradarske položaje u Hrvatskoj. Nalazi se na 240 metara nadmorske visine nadomak Buja, regija Zapadna Istra, a površina mu iznosi 25 ha. Prvi nasadi malvazije na Santa Luciji datiraju iz 1961. godine, a kroz vrijeme, osim pomlađivanja nasada malvazije, obitelj Kozlović je otkrila i posebne pozicije na kojima odlično uspijevaju teran, merlot te cabernet sauvignon. Upravo na toj poziciji, u JRE vinogradu u kojem svaki od 16 restorana ima svoj red, dospijeva grožđe od kojeg se dobiva JRE Malvazije čija je posebnost i u tome što je u njoj moguće uživati isključivo u restoranima JRE Hrvatska.
Slovenski JRE kolege ocijenili su ovaj projekt izvrsnim, a posebno ih je razveselila vijest kako će od početka lipnja u svim hrvatskim JRE restoranima biti moguće kušati novu liniju malvazije iz 2018. godine. Obilazak vinograda Gianfranco i Antonella Kozlović su učinili vrijednim kroz priče ne samo o vinogradu, grožđu i vinu, već i kroz važnost razgovora o mikroklimi, klimatskim promjenama, novim tehnikama brige za vinograde...
Nakon posjeta vinogradu, uz zalogaje vinarije Kozlović, druženje se nastavilo uz kuhanje slovenskih chefova. Chefovi Tomaz Bevčič iz restorana Rizibizi i Jure Tomič iz Osterija Debeluh, za hrvatske kolege i goste su pripremili jela u duhu marende.
Chef Tomaž pripremio je hladni tiramisu ali u verziji od bakalara, pancete, kreme od krumpira i kakaa, dok je chef Tomić poslužio zelene tanjure na kojima je zamirisao rižoto od koprive, pastrve i sira. Podršku su kolegama pružili hrvatski chefovi, Vjeko Bašić iz Konobe Boba, ujedno i predsjednik udruge JRE Hrvatska, Luka Goleš i Kelli Nikolac iz restorana Draga di Lovrana, Cyntia Vučaj iz Ville Ariston, Bernard Korak iz restorana Korak, Tea i Stiven Vunić iz Konobe Zijavica te Ivan Badurina iz umaškog restorana Badi. Pripremljeni zalogaji odlično su se sljubili s vertikalno kušanim JRE malvazija. Kušale su se malvazije iz 2015. 2016., 2017. i 2018. godine.
A kako je ocijenjena Malvazija 2018. koja će se uskoro moći kušati u JRE Hrvatska restoranima? Kao zaokružena, mirisna, zavodljiva i moćna, što je I više nego dobra najava edicije proizvedena je u količini od 3800 numeriranih butelja. Berba grožđa ove malvazije održala se krajem rujna 2018. godine, s kratkom maceracijom od dva dana, nakon čega je slijedila fermentacija od 5000 l u drvenoj bačvi od slavonskog i francuskog hrasta a kraj fermentacije odrađen je u inox tanku. Pretok s grubog taloga je bio sredinom studenog a odležavanje na finim talozima do mjeseca svibnja 2019. godine. Vino je to s potencijalom odležavanja do 10 godina.
Ovo je druženje pokazalo koliko je vrijedno dijeliti iskustvo, povezivati ljude okupljene pod istim motom, te otvorilo brojne buduće projekte suradnje.
Omiljena maskara Kendall Jenner košta samo 15 eura: U novom tutorialu pokazala kako postiže punije i gušće trepavice
Vlado Kalember otvorio dušu o bivšoj supruzi: 'Kad smo se upoznali, bila je mlada i trebao joj je netko kao ja...'
Haljina iz Zare postala viralni hit jer povećava dekolte: Probala sam je, pogledajte isplati li se dati 30 eura za nju
Čitatelji Storyja biraju: Tko zaslužuje titulu najljepše Hrvatice?
Isprobala sam Zarinu košulju za kojom je TikTok poludio: Pogledajte isplati li se dati 20 eura za nju