Veganska pizza nije novost ali danas predstavljamo jednu novu, poboljšanu verziju klasičnog recepta za vegansku pizzu, čiji je okus puno bogatiji i sočniji od klasičnih vege pizza. Napraviti vegansku pizzu nije teško - samo izbacite sir ili, uostalom, bilo kakav mesni sastojak, dodate puno povrća na tijesto i to je to. No, nekad takve pizze ne budu dovoljno sočne, a danas predstavljamo potencijalno rješenje - prije stavljanja povrća na tijesto, malo ga propirjajte! Postat će mekše, sočnije, pomiješat će se sokovi (možete ih pirjati na češnjaku i dodati malo origana i morske soli što će dati još jedan val okusa) i obogatit će pizzu. A ako pak žudite za sirom, uvijek možete koristiti veganski parmezan!

Sastojci:
Tijesto za pizzu
1/2 šalice crvene, zelene i narančaste paprike (narezane)
1/3 šalice crvenog luka (nasjeckanog)
1 šalica šampinjona (narezanih)
1/2 žličice suhog ili svježeg bosiljka, origana i češnjaka u prahu
1/4 žličice morske soli
Umak:
1 limenka umaka od rajčice
Pola žličice sušenog ili svježeg bosiljka, origana, češnjaka u prahu,
šećer
sol
Za posipanje:
1/2 šalice veganskog parmezana
Pahuljice crvene paprike + sušeni origano

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva C. Potom stavite veliku tavu na srednju vatru, dodajte 1 žlicu maslinovog ulja, luk i papriku. Začinite solju, začinskim biljem i promiješajte. Kuhajte dok ne omekšaju, 10-15 minuta, dodajući gljive u posljednjih nekoliko minuta. Staviti na stranu. Sad pripremite umak tako da u zdjeli pomiješate umak od rajčice te začine i sol po ukusu. Razvaljajte tijesto, prelijte ga željenom količinom umaka od rajčice, pospite veganskim parmezanom (po želji) i pirjanim povrćem.
Pecite 17-20 minuta te poslužite s preostalim parmezanom, sušenim origanom i listićima crvene paprike.
Napomena: možete koristiti i cherry rajčice a ako želite pikantniji okus, ubacite čili papričice.