Jeste li ikada pekli rotkvice u pećnici? Naime, ako ih pečete, njihov se okus mijenja, postaje sočan i sladak a tako pripremljene rotkvice mogu postati glavna zvijezda proljetne salate koju funkcionira ili kao prilog ili pak kao glavno jelo. Treba vam samo još umak te malo feta sira i dobit ćete brzo i ukusno jelo, idealno za tople lipanjske dane.

Sirove rotkvice imaju opor, pikantan okus koji, složit ćete se, odlično funkcionira u salatama i salsama. No, nisu svi ljubitelji takvog okusa. Ako ih pak zapečete u pećnici, pretvaraju se u potpuno drugačije povrće - gube veliki dio paprenog okusa i hrskavosti te postaju zadivljujuće sočne i iznenađujuće slatke, ipak zadržavajući onaj poznati ‘kick’ na kraju. Tako zapečene rotkvice danas ćemo, kao što smo rekli, spariti s feta sirom a dodat ćemo i nasjeckani peršin i estragon koji će dodatno začiniti ovo jedinstveno jelo. Ovu salatu možete jesti samu ili pak poslužiti uz pečenje ili odrezak. Za recept vam treba 35 minuta a sastojke provjerite u nastavku:

90 dkg rotkvica
85 g fete, izmrvljene
1.5 žlica maslinovog ulja
Sol i papar
2 žlice nasjeckanog svježeg estragona
1/3 šalice nasjeckanog svježeg peršina
Za Vinaigrette s limunom:
1/4 šalice soka od limuna
1 žlica limunove korice
1/2 šalice maslinovog ulja
2 žlice Dijon senfa
1 žlica meda
Sol i papar

radish-g8be05bc93_1920.jpg
Pixabay 

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200°C. Rotkvicama odrežite vrhove, narežite ih na polovice ili četvrtine ako su velike te ih prelijte maslinovim uljem, solju i paprom. Stavite ih u veliku posudu za pečenje i pecite 20 do 25 minuta.
Dok se rotkvice peku, napravite vinaigrette tako što ćete sve sastojke staviti zajedno u zdjelu i umutiti ih. Kušajte i po potrebi dodajte još soli ili papra. Staviti sa strane.
Nakon što su rotkvice pečene, ostavite ih da se ohlade nekoliko minuta prije sastavljanja salate. Pečene rotkvice i izmrvljenu fetu pomiješajte u zdjeli za salatu i prelijte sa žlicom ili dvije vinaigreta. Kušajte i po potrebi prelijte dodatnim dresingom. Pospite začinsko bilje po salati i promiješajte da se sjedini. Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi.