Povrće i jela od povrća itekako su zastupljeni u “Dalmatinskoj kuhinji” Dike Marjanović-Radice. Svaki jestvenik, inače prilagođen godišnjem dobu, odnosno sezoni voća i povrća, ima barem jedno povrtno jelo, bilo da je riječ o varivu, juhi, rižotu s povrćem ili barem o salati. Danas ćemo isprobati jedno zanimljivo a jednostavno jelo po uzoru na recept iz “Dalmatinske kuhinje” Dike Marjanović-Radice a koje se radi isključivo od povrća. Riječ je o brudetu od povrća, a zanimljivo je da se ovo jelo može jesti - hladno!
Napomenimo i da se možete igrati sa sastojcima, ovisno što nađete na tržnici. U ovom receptu nalazimo sezonsku povrće kao što su rajčice i mlade tikvice, povrće na kojem se temelji dosta jela kasnog povrća i ranog ljeta, ali ubacit ćemo i korabu i poriluk.

profimedia-0169495075.jpg
Profimedia 

Prednost ovog jela je što se svi sastojci stave u jedan lonac i pusti ih da se pirjaju, dakle ne morate previše vremena provoditi za štednjakom što je, s ozbirom na visoke temeprature ovih dana, veliko olakšanje.
Provjerite recept po uzoru na onaj iz “Dalmatinske kuhinje” u nastavku!

Sastojci:

3 luka
4 rajčice
4 tikvice
4 korabice
1 srednji poriluk
sol i papar
češnjak
peršin
malo vode

Priprema:

U loncu zagrijte ulje i kad je dovoljno toplo na njemu zažutite luk. Potom ulijte malo vode i dodajte ostale sastojke. Začinite po želji i pustite da pirja dok povrće ne omekša ali pazite da se ne prekuha. Možete jesti samo ili kao prilog a jako je ukusno hladno.