Povrće i jela od povrća itekako su zastupljeni u “Dalmatinskoj kuhinji” Dike Marjanović-Radice. Svaki jestvenik, inače prilagođen godišnjem dobu, odnosno sezoni voća i povrća, ima barem jedno povrtno jelo, bilo da je riječ o varivu, juhi, rižotu s povrćem ili barem o salati. Danas ćemo isprobati jedno zanimljivo a jednostavno jelo po uzoru na recept iz “Dalmatinske kuhinje” Dike Marjanović-Radice a koje se radi isključivo od povrća. Riječ je o brudetu od povrća, a zanimljivo je da se ovo jelo može jesti - hladno!
Napomenimo i da se možete igrati sa sastojcima, ovisno što nađete na tržnici. U ovom receptu nalazimo sezonsku povrće kao što su rajčice i mlade tikvice, povrće na kojem se temelji dosta jela kasnog povrća i ranog ljeta, ali ubacit ćemo i korabu i poriluk.
Prednost ovog jela je što se svi sastojci stave u jedan lonac i pusti ih da se pirjaju, dakle ne morate previše vremena provoditi za štednjakom što je, s ozbirom na visoke temeprature ovih dana, veliko olakšanje.
Provjerite recept po uzoru na onaj iz “Dalmatinske kuhinje” u nastavku!
Sastojci:
3 luka
4 rajčice
4 tikvice
4 korabice
1 srednji poriluk
sol i papar
češnjak
peršin
malo vode
Priprema:
U loncu zagrijte ulje i kad je dovoljno toplo na njemu zažutite luk. Potom ulijte malo vode i dodajte ostale sastojke. Začinite po želji i pustite da pirja dok povrće ne omekša ali pazite da se ne prekuha. Možete jesti samo ili kao prilog a jako je ukusno hladno.
Omiljena maskara Kendall Jenner košta samo 15 eura: U novom tutorialu pokazala kako postiže punije i gušće trepavice
Vlado Kalember otvorio dušu o bivšoj supruzi: 'Kad smo se upoznali, bila je mlada i trebao joj je netko kao ja...'
Haljina iz Zare postala viralni hit jer povećava dekolte: Probala sam je, pogledajte isplati li se dati 30 eura za nju
Čitatelji Storyja biraju: Tko zaslužuje titulu najljepše Hrvatice?
Isprobala sam Zarinu košulju za kojom je TikTok poludio: Pogledajte isplati li se dati 20 eura za nju