Limunove kocke idealan su osvježavajući ljetni desert - sočne su i ukusne, odlično pašu uz hladnu limunadu a omiljena su slastica svima koji vole taj poseban, slatko-kiselkasti okus. Ako ste se prepoznali u ovom opisu, onda će vas razveseliti recept za ovaj desert, koji zahtjeva nešto više truda ali konačan rezultat je itekako vrijedan toga. Pripremite se za taj intenzivan, nevjerojatan slatko-kiseli okus limuna i kremu, savršeno u suprotnosti s onim hrskavim, slatkim kolačićima s maslacem.
Iskoristite ovaj vrući vikend i rashladite se uz pomoć ovih osvježavajuće slastice!

Sastojci:
Za koricu:
1 šalica višenamjenskog brašna
½ šalice neslanog maslaca na sobnoj temperaturi
¼ šalice slastičarskog šećera
¼ žličice ekstrakta vanilije
¼ žličice soli
Za limunovu kremu:
2 velika jaja
1 veliki žumanjak
1 šalica bijelog šećera
2 žlice višenamjenskog brašna
¼ šalice svježe iscijeđenog soka od limuna
1 žlica svježe naribane limunove korice
1 žličica šećera u prahu

citrus-gef813fdf9_1920.jpg
Pixabay 

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva C i lagano nauljite posudu za pečenje.
Stavite 1 šalicu brašna i maslaca u zdjelu i zgnječite stražnjom stranom lopatice ili drvene žlice dok se dobro ne sjedine. Pomiješajte 1/4 šalice šećera, ekstrakt vanilije i sol; zgnječite smjesu dok smjesa ne izgleda kao lagano mrvičasto tijesto za kekse. Potom navlažite prste s malo vode i utisnite tijesto na dno pripremljene posude za pečenje. Vilicom izbodite rupe po cijeloj kori. Pecite koru dok rubovi jedva porumene, 22 minute.
U međuvremenu u zdjeli umutite jaja i žumanjke; dodajte bijeli šećer i 2 žlice brašna dok ne postane glatko. Dodajte limunov sok i limunovu koricu; mutite 2 minute. Kad je kora ispečena, preko nje prelijte ovu kremu.
Pecite dok se krema ne stegne i dok odozgo ne dobije tanku bijelu zašećerenu koricu, 25 minuta. Pustite da se potpuno ohladi prije rezanja na kocke. Umočite nož u jako vruću vodu i izrežite kocke te sve pospite sa šećerom u prahu.