Tko još nije otkrio koliko je odličnih jela moguće pripremiti od feta sira? Od odličnih salata i malih zalogaja do opće popularnog tik tok recepta za pripremu feta paste i neodoljivh namaza, sve je I više nego dobrodošlo zahvaljujući siru koji u izvornom obliku dolazi iz Grčke gdje od 2005. godine ima zaštitu izvornosti i pod tim se nazivom opisuje samo sir dobiven od sedamdeset posto ovčjeg i trideset posto kozjeg mlijeka, proizveden isključivo u Grčkoj. Za okus i kvalitetu važni su specifičnosti tla te odlike pasmina ovaca i koza, što zajedno pridonosi onom izvornom karakteru feta sira. Feta sir pruža brojne mogućnosti pripreme i uživanja, što potvrđuju i sami Grci koji ga jedu na mnoge načine. Primjerice, za doručak s bijelim kruhom, za pripremu ukusnih slanih peciva i kao punjenje za kolače, a pripremaju ga i začinjenog na roštilju.

Bez obzira uživate li u originalnoj feti ili nekoj od izvedenica predlažemo vam da se okušate u pripremi namaza od feta sira. U ovoj varijanti sir smo obogatili s vjerovali ili ne – zapečenim i glaziranim porilukom. Ova kombinacija začinjena s maslinovim uljem neodljiva je bez obzira poslužujete li doručak, ljetni brunch ili večeru. Dovoljno je pripremiti koju krišku tostiranog kruha te svježe ili čak zapečene rajčice. Dobar tek.

Sastojci za namaz:

250 g feta sira
125 g krem sira, sobne temperature
malo soli

Za pripremu glaziranog poriluka:
4 do 6 tankih komada poriluka, očišćenih, narezanih na komadiće od cca 4 cm dužine
150 ml vinskog octa
50 ml tekućeg meda
malo ljuskica chili papričice
30 g tostiranih pinjola

Po želji pripremite i nekoliko zrelih rajčica koje ćete uz dodatak maslinovog ulja i malo soli zapeči u pećnici.

Priprema:
U blenderu razradite feta sir u manje komadiće. Dodajte krem sir te blendajte sve dok ne dobijete glatku smjesu. U loncu zagrijte vodu te u zavreloj vodi kuhajte poriluk 12 do 14 minuta. Važno je da omekša. U međuvremnu zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U tavi na niskoj vatri zagrijte vinski ocat, med i chili te kuhajte kako bi reducirali sadržaj uz miješanje desetak minuta. Pripazite da vam na zagori.
Dodajte kuhani poriluk i glazirajte ga. Potom prebacite u pećnicu te ga pecite 10 do 15 minuta, oduševit će vas okusom. Poslužite pripremljeni namaz s malo maslinovog ulja te glaziranim porilukom i malo tostiranih pinjola uz svježi ili prepečeni kruh.