Ovih se dana sa svojevrsnim ubuđenjem očekivala nova selekcija Michelina za Hrvatsku za 2022. U trenutku zahuktale turističke sezone a nakon izazova poslovanja usred pandemije, novi se vodič očekivao kao svojevrsna potvrda rada, ulaganja i vizija chefova te restoranskih timova, potvrda smjera razvoja hrvatske gastronomije i kvalitetnije turističke ponude.
Ali, za ovu godinu nove, očekivane zvjezdice su izostale. Za istaknuti je kako su svi dosadašnji hrvatski restorani nositelji prestižne zvjezdice zadržali su svoju oznaku, a radi se o restoranima Pelegrini, Šibenik; 360, Dubrovnik; Monte, Rovinj; Noel, Zagreb; Draga di Lovrana, Lovran; Boškinac, Novalja; LD Terrace, Korčula: Nebo, Rijeka; Alfred Keller, Mali Lošinj i Agli Amici, Rovinj.
Novost je jedna nova Michelinova zelena zvjezdica koja je pripala Konobi Mate na Korčuli, čime ovaj restoran uz zagrebački Zinfandel’s, broji jednu od ukupno dvije zvjezdice koje se dodjeljuju za rad u smjeru održive i odgovornije gastronomije. Ova je vijest i istaknuta na službenim stranicama vodiča.

Vezano uz vijest direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić je izjavio: „Hrvatska se danas može pohvaliti s ukupno 84 restorana koji nose neku od prestižnih Michelinovih oznaka. S obzirom da njihov sustav dodjele oznaka i preporuka predstavlja kompleksan, složen i vrlo tajnovit proces, ovu su sjajne vijesti i velik uspjeh hrvatskih restorana čijim vlasnicima i osoblju upućujem iskrene čestitke. HTZ je glavni nacionalni partner Michelina i naša suradnja s ovim globalno prepoznatim brendom, čija se preporuka uvažava i cijeni, svakako doprinosi još boljem pozicioniranju hrvatskih restorana na gastronomskoj mapi, a samim time i Hrvatske kao kvalitetne i autohtone gastronomske destinacije“.

Naši su inspektori posebno vodili računa o kvaliteti kulinarskih doživljaja restorana, timovi su dokazali dosljednost, pokazujući koliko je stalna kvaliteta bitan i važan kriterij za izdvajanje i dobivanje Michelin zvjezdica”, objasnio je Gwendal Poullennec, međunarodni direktor Michelin vodiča. „Iz godine u godinu bilježimo sve veću predanost vaših restorana i profesionalaca održivijoj gastronomiji s fokusom na visokokvalitetne proizvode lokalnog porijekla koji čine hrvatsko kulinarsko nasljeđe ponosnim”, u objavi je zaključio Poullennec.

Istaknimo kako je za ovu godinu na listu Bib Gourmand, uvršten i restoran Šug (Split) te se tako pridružio listi od 12 restorana koji u Hrvatskoj nose ovu oznaku.