Danas pišemo o Tamagoyakiju, japanskom jelu koje se poslužuje kao lagani doručak makar može poslužiti i kao odličan prilog za ručak ili večeru. To je zapravo zarolani omlet, malo zaslađen šećerom i začinjen soja umakom, mirinom i dashijem. Tamago znači "jaje", a yaki znači "roštilj" na japanskom.

U Japanu postoje mnoge varijacije tamagoyakija, ovisno o regiji. Neki ga jednostavno začine solju, sojinim umakom i šećerom. Drugi dodaju temeljac od mirina i dashija. Neki dodaju nadjeve poput morske trave, lososa ili sira. Mi smo pronašli recept za dashimaki tamagoyaki, koji sadrži mirin i dashi, temeljac bogat umamijem napravljen od kombua i palamida samo što ćemo umjesto tog temeljca koristiti instant dashi prah, najbolje Hondashi. Nije tako složen niti dubokog okusa kao tradicionalni temeljac od dashija ali radimo s onim što imamo. Hondashi (ili bilo koji dashi temeljac) se može naći u trgovinama s azijskom hranom te svakako na internetu.

Zarolani omlet se poslužuje tako da se nareže poput sushija, može ga jesti samog, umočenog u soja umak ili uz zdjelicom riže. Za izradu tamagoyakija treba vam manje od pola sata a evo kako ga napraviti:

Sastojci:
1/4 šalice tople vode
1/4 žličice instant dashi praha, poput Hondashija
4 velika jaja
2 žličice šećera
1/2 žličice soli
1 žličica soja umaka
1 žličica mirina
1 žlica uljane repice
Naribani daikon, za posluživanje (po želji)

profimedia-0687858655.jpg
Profimedia 

Priprema:

Prvo treba napraviti temeljac od dashija i to tako da u maloj
posudi pomiješate 1/4 šalice tople vode i dashi prah. Miješajte vilicom dok se granule ne otope. Potom u srednju zdjelu dodajte jaja, šećer i sol. Vilicom tucite jaja dok se dobro ne sjedine, pazeći da nema previše mjehurića. Dodajte im temeljac od dashija, sojin umak i mirin. Miješajte dok se sastojci ne sjedine te po želji procijedite jaja kroz fino mrežasto cjedilo postavljeno iznad posude. Ovo nije nužno, ali napravite ako želite da tekstura bude svilenkasta.
Sad je vrijeme za izradu omleta - u manju posudu stavite ulje i umočite u njega mali, presavijeni papirnati ubrus. Natopljenim papirnatim ručnikom obrišite unutrašnjost male neprianjajuće tave. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri, ulijte malu količinu smjese od jaja i kuhajte dok se ne stegne, a da je vrh još malo tekuć. Tankom lopaticom podignete jedan kraj, okrenite ga i prevrnite na suprotni kraj tave. Papirnatim ručnikom namočenim u ulje prebrišite tavu, podižući kuhano jaje kako biste ispod njega dobili malo ulja. Zatim ulijte još smjese od jaja, tek toliko da prekrijete dno posude. Kuhano jaje malo podignite i nagnite tavu tako da tijesto od jaja može ući ispod njega. Kuhajte dok se ne stegne. Ponovno zarolajte jaja u suprotnom smjeru, praveći slojeve. Ponovite ovaj postupak još jednom, nauljite tavu, dodajte još tijesta od jaja i zarolajte na drugu stranu.
Kad je omlet gotov, stavite na tanjur za posluživanje ili dasku za rezanje. Izrežite tamagoyaki na kriške i poslužite s naribanom daikon rotkvicom sa strane, po želji. Dobra stvar ovog jela je da su i hladni ostaci (koji, usput rečeno u hladnjaku mogu trajati i do tri dana) jednako ukusni. Prijatno!