U Rimu, početkom 20. stoljeća, kuhar Alfredo Di Lelio je započeo s posluživanjem jela od tjestenine, sira i maslaca. Danas je to jelo poznato pod nazivom fettuccine Alfredo, jelo koje privlači jednostavnošću sastojaka i umijećem spajanja sastojaka kremoznim umakom. Da, tajna je u umaku koji možemo opisati kao emulziju koja nastaje miješanjem vode od kuhanja tjestenine bogate škrobom te sira ili maslaca koji je sve češće dio sastojaka novijih verzija ovog talijanskog klasika. Tehnika pripreme nije zahtjevna ali zahtijeva strpljenje. I ne zaboravite, ova emulzija nije kremasti umak, neće se zgusnuti već će pastu zaodjenuti savršenom dozom maslaca.
Za pripremu jela prema receptu iz priloga potrebni su tjestenina, maslac i još jedan talijanski klasik, Parmigiano Reggiano, jer upravo će ovaj sir zaokružiti paletu okusa. Važan savjet je da uvijek kupite sir u komadu te ga netom prije pripreme naribate ili narežete.
Važno je zapamtiti i kako maslac pri korištenju u ovom receptu mora biti hladan te narezan na kockice. Čitava količina maslaca se u zavrelu vodu od kuhanja tjestenine dodaje odjednom, te se pjenjačom lagano rastopi kako bi dobili emulziju. Potom se emulzija skida s vatre i miješa kako bi se sve dobro povezalo. Važno je i kuhati tjesteninu u manjoj količin vode nego inače jer je važno da voda sadrži što je moguće više škroba.
Nakon što ste dodali sir dodajte i tjesteninu kako bi sve povezali. Začinite po želji a kao mala povijesna gastro činjenica je i priča kako je kuhar Alfredo Di Lelio gostima uz ovo jelo posluživao i tartufe.

Recept za 4 osobe
Sastojci:
350 g fettuccine rezanaca ili druge dugačke tjestenine
sol, svježe mljeveni papar
60 g maslaca, natezan na kockice
100 g sitno naribanog parmezana, dodatno za posluživanje

Priprema:
Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi. Ocijedite ali sačuvajte vodu od kuhanja. Prebacite 250 ml vode od kuhanja u veliku tavu, kad zavrije dodajte maslac te ga uz miješanje rastopite. Uz stalno miješanje malo po malo dodajte sir. Važno je da se prije dodavanja nove količine sav prethodno dodan sir rastopio. Dodajte tjesteninu, pomiješajte, te po potrebi dodajte malo vode od kuhanja tjestenine. Važno je da umak u potpunosti nadjene tjesteninu. Poslužite uz dodatak svježe mljevenog papra i malo sira.