Na spomen ove torte budi se želja za pripremom iste, zar ne?! I do nas svježa, kremasta ricotta, blago slatkastog okusa, blage granulaste konzistencije i impresivno bijele boje podsjeća na ukusna punjenja tortelina i raviola, dodatak umacima i salatama, u ovoj slatkoj priči ima novu dimenziju. Jer u tortama ovaj sir svojim visokim sadržajem masnoća a blagim okusom stvara savršeno vlažnu kremastu masu. A u kombinaciji s malo limuna, maslinovog ulja i bobičastog voća stvorena je za ljetne užitke.
Koristan savjet je da bobičasto voće pri pripremi ove torte ne dodajete u smjesu kako bi izbjegli pomalo gumene komadiće ili ne dovoljno ispečen tijesto, već da krupno usitnjeno voće s malo šećera pretvorite u umak kojim ćete preliti smjesu, ili, još jednostavnije, svježe voće dodate na vrh torte.

limun ricotta torta
Shutterstock 

Donosimo recept za tortu veličine 8 do 10 kriški.

Sastojci:
100 g maslinovog ulja
140 g bobičastog voća po želji
225 g + 2 žlice šećera
190 g brašna
1,5 do 2 žličice praška za pečenje
1 žličica soli

1 limun, sok i naribana korica
3 veća jaja
malo ekstrakta vanilije
225 g ricotta sira

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za tortu promjera 23 cm premažite s malo maslinovog ulja te dno obložite papirom za pečenje. Pomijašajte bobičasto voće s 2 žlice šećera. Vilicom usitnite kako bi se sav šećer rastopio. Pomiješajte 188 g brašna, prašak za pecivo i sol. Žlicu naribane korice limuna pomiješajte s 200 g šećera, važno je da bude bez grudica. Dodajte jaja, ekstrakt, maslinovo ulje te sve dobro povežite pjenjačom. Dodajte sok limuna te sir. Povežite.
Prebacite smjesu u kalup te prelijte bobičastim voćem. Pecite dok smjesa ne poprimi zlatno smeđu boju, oko 45 do 50 minuta. Pečenu ostavite da se ohladi. Prebacite tprtu na tanjur za posluživanje.
Savjet više – tortu je moguće pripremiti i dva dana ranije te je čuvati na sobnoj temepraturi dobro umotanu.