Zasigurno ste čuli za Nicoise salatu, ili salatu iz NIce, ali znate li od kojih sastojaka i kako pripremiti? Pomažemo. Od osnovnih sastojaka za pripremu ove salate, koja je više od salate, su potrebni tuna, mahune, jaja i mladi krumpir. Tuna može biti iz konzerve ali je odličan i svježe pripremljen odrezak tune. Potrebno je i malo vremena za pripremu jer je važno sve unaprijed pripremiti, nasjeckati i u trenu pomiješati kako bi se sve spojilo i proželo. Zato je ova salata iskrena definicija mise en place jela.
Prednost u pripremi je i u tome što se elementi ove salate mogu pripremiti unaprijed, tako da netom prije posluživanja ih sve samo spojite, a to se odnosi na pripremu vinaigrette umaka, koji možete pripremit dan prije te čuvati u hladnjaku, kao i marinirani luk i tvrdo kuhana jaja. Tako pripremljena jaja je važno čuvati skuhan ai ohlađena u ljusci te ih oguliti prije posluživanja salate. Također unaprijed možete skuhati krumpir te mahune. Dobro pokrivene čuvajte u hladnjaku. Važan je i savjet da za pripremu koristite kvalitetnu tunu, u komadima. U ovoj salati svoje zasluženo mjesto imaju i masline. I to po originalnom receptu se dodaju nicoise masline koje rastu i dopsijevaju u području oko Nice. Ove se masline beru tek kada potamne te potom mjesecima drže u otopini vode, soli, začina i začinskog bilja. Za zamjenu možete koristiti kalamata masline.

Donosimo korak po korak recept za pripremu salate za 6 osoba.

Sastojci za vinaigrette:
80 ml soka limuna ili crveni vinski ocat
180 ml maslinovog ulja
3 žlice sitno nasjeckanih lučica
2 žlice sitno nasjeckanog svježeg bosiljka
1 žlica sitno nasjeckanog svježeg timijana
2 žlčice sitno nasjeckanog svježeg origana ili estragona
1 žličica senfa
sol, svježe mljeveni papar

Sastojci za salatu:
150 g konzervirane tune u komadima, ocijeđena
6 tvrdo kuhanih jaja, prije posluživanja oguljena te narezana na četvrtine
600 g malih mladih krumpira
3 manje rajčice, narezane na kriške
1 manji crveni luk, tanko narezan
1 glavice salate puterice, narezane na komadiće
220 g zelenih mahuna, očišćene i narezane na komadiće od 5 cm
šaka masline
2 žlice kapara
sol, papar

Priprema:

Za početak pripremite preljev vinaigrette tako da u staklenku dodate ulje, sok limuna ili ocat, lučice, bilje, senf. Zaklopite te snažno promiješajte. Po želji dodajte sol i papar. Potom nasjeckajte luk na tanke kriške, dodajte u zdjelicu te prelijte s 3 žlice pripremljene vinaigrette. Ostavite da se luk malo opusti te pokupi aromu preljeva. Krumpire u komadu ili narezane na polovice kuhajte u slanoj vodi, kuhane ocijedite. Veće komade prerežite na polovice te dodajte u zdjelu. Prelijte s ¼ količine preljeva. U međuvremenu u slanoj vodi kuhajte mahune ali pripazite da ih ne prekuhate. Ocijedite, isperite hladnom vodom. Na pladnju za posluživanje raširite nasjeckanu salatu. Na sredinu dodajte tunu te oko tune rajčice i luk. Oko toga dodajte mahune, tvrdo kuhana jaja, masline, kapare. Sve prelijte s preljevom. Budite kreativni, slažite tako da tanjur izgleda bogato i privlačno. Poslužite odmah i ne zaboravite, salata mora biti sobne temperature.

Savjet više – kokošja jaja možete zamijeniti s prepeličjim koja su zbog svoje veličine manja i atraktivnija na tanjuru. A za one istančanih nepca koristan je savjet da u salatu dodate i komadiće slanih inćuna.