Rikola je vrlo zanimljiva biljka - mirisna je, pikantna, hrskava. Pokazala se kao dragocjena namirnica u kulinarstvu, posebno u mediteranskoj kuhinji, a najčešće se dodaje u salate jer im pojačava okus. Mladi listovi rikole su blažeg okusa dok su oni zreliji ujedno i papreniji. Rikola je i zdrava - iako je niskokalorična, sadrži mnogo nutrijenata i fitokemikalija pa nalazimo tako vitamine C, A i K, folate, kalcij i izotiocijanate. Korisna je u prevenciji osteoporoze ali i karcinoma, kod snižavanja krvnog tlaka a li i očuvanja zdravlja očiju.

Najčešće se jede sirova kao salata ili umiješana u tjesteninu, stavljamo je na pizzu nakon pečenja, a od nje radimo i umak. Jedan od takvih je i pesto - rikola se odlično slaže sa sirovim bademima. Konačan rezultat je mirisan, pikantan i hrskav umak čiji je okus sve osim suptilan. Ali, zašto bi i bio? Probajte ga spariti s grilanim odreskom i nećete požaliti!

profimedia-0141169032.jpg
Profimedia 

Sastojci:
½ šalice listova rikole
⅓ šalice maslinovog ulja
⅓ šalice sirovih badema
4 češnja češnjaka
Prstohvat soli

Priprema:
Zakuhajte veliki lonac lagano posoljene vode. Dodajte rikolu i kuhajte dok ne postane svijetlozelena, oko 30 sekundi. Izvadite rikolu u zdjelu punu ledene vode na nekoliko minuta dok se ne ohladi. Ocijedite je. U blenderu izmiksajte ocijeđenu rikolu, maslinovo ulje, bademe i češnjak, dok smjesa ne postane grubi pire. Prebacite pire u zdjelu i posolite i vaš pesto je gotov.