Rikola je vrlo zanimljiva biljka - mirisna je, pikantna, hrskava. Pokazala se kao dragocjena namirnica u kulinarstvu, posebno u mediteranskoj kuhinji, a najčešće se dodaje u salate jer im pojačava okus. Mladi listovi rikole su blažeg okusa dok su oni zreliji ujedno i papreniji. Rikola je i zdrava - iako je niskokalorična, sadrži mnogo nutrijenata i fitokemikalija pa nalazimo tako vitamine C, A i K, folate, kalcij i izotiocijanate. Korisna je u prevenciji osteoporoze ali i karcinoma, kod snižavanja krvnog tlaka a li i očuvanja zdravlja očiju.
Najčešće se jede sirova kao salata ili umiješana u tjesteninu, stavljamo je na pizzu nakon pečenja, a od nje radimo i umak. Jedan od takvih je i pesto - rikola se odlično slaže sa sirovim bademima. Konačan rezultat je mirisan, pikantan i hrskav umak čiji je okus sve osim suptilan. Ali, zašto bi i bio? Probajte ga spariti s grilanim odreskom i nećete požaliti!
Sastojci:
½ šalice listova rikole
⅓ šalice maslinovog ulja
⅓ šalice sirovih badema
4 češnja češnjaka
Prstohvat soli
Priprema:
Zakuhajte veliki lonac lagano posoljene vode. Dodajte rikolu i kuhajte dok ne postane svijetlozelena, oko 30 sekundi. Izvadite rikolu u zdjelu punu ledene vode na nekoliko minuta dok se ne ohladi. Ocijedite je. U blenderu izmiksajte ocijeđenu rikolu, maslinovo ulje, bademe i češnjak, dok smjesa ne postane grubi pire. Prebacite pire u zdjelu i posolite i vaš pesto je gotov.
Omiljena maskara Kendall Jenner košta samo 15 eura: U novom tutorialu pokazala kako postiže punije i gušće trepavice
Vlado Kalember otvorio dušu o bivšoj supruzi: 'Kad smo se upoznali, bila je mlada i trebao joj je netko kao ja...'
Haljina iz Zare postala viralni hit jer povećava dekolte: Probala sam je, pogledajte isplati li se dati 30 eura za nju
Čitatelji Storyja biraju: Tko zaslužuje titulu najljepše Hrvatice?
Isprobala sam Zarinu košulju za kojom je TikTok poludio: Pogledajte isplati li se dati 20 eura za nju