Svi se dobro sjećamo prošlogodišnje sezone 'MasterChefa' koji smo bez trepanja pratili na Novoj TV. Ali i finalistice, kreativne Splićanke, dizajnerice Gorane Milaković koja je osvajala svojim živopisnim stylinzima, te istim takvim, šarenim jelima. Ta ista Goga, nešto više od pola godine nakon završetka showa, otvorila je u rodnom gradu mjesto kojim je ispunila svoj san - Missy B, mali bistro za svoju dušu.
“Ideja o otvaranju bistroa već mi se neko vrijeme kuhala u glavi. Moji su mi dali dva tjedan 'fore' u 'MasterChefu', a kako sam ostala puno duže, želja za otvaranjem vlastitog bistroa bila je sve veća i veća. U MasterChef vili uopće se nisam raspakirala, moji koferi su bili otvoreni ispod kreveta, nisam znala kad ću ići doma. A kad sam se vratila kući u Split rekla sam svima da krećem u realizaciju.
Vrijeme do otvorenja iskoristila sam za pripremu, ali i za pohađanje brojnih kulinarskih radionica i edukacija. Svoje znanje potrebno je stalno nadograđivati, puno toga još imam za učiti, priča nam Gorana kojoj je kuhanje, koje joj je ranije bilo hobi, postao – posao.
“U 'MasterChefu' sam našla sebe. Kuhanje mi je do 'MasterChefa' bilo hobi, odmor u kojem sam guštala i opuštala se, a sada sam uspjela spojiti svoju struku, modu, i kuhanje. Moja jela moraju lijepo izgledati, tanjuri moraju imati neku svoju priču, oni su neki moj odraz i naravno hrana mora biti ukusna. Prostor bistroa nije velik, taman koliko meni treba. Ukupno je 40 sjedaćih mjesta, zajedno s terasom. Uređenje prostora je potpuno pročišćeno, ali kasnije sam dodala dosta detalja jer sam primijetila da ljude privlače sitni detalji”, nastavlja Goge.
Gorana nam otkriva kako je u realizaciju svoje ideje krenula u studenome prošle godine, i da je dugo šutjela o svemu, iako joj je po prirodi, kaže, teško šutjeti. Bistro je otvoren prije mjesec i pol dana, no nije to objavljivala na velika zvona, pustila je da sve ide svojim tokom, a za kraj rujna ili početak listopada planira otvorenje na kojem želi okupiti svoje prijatelje, obavezno svoju dragu ekipu iz 'MasterChefa'.
“Taman ću se do otvorenja uhodati, a do tada pažljivo osluškujem goste i njihove komentare. Cijenim sve pohvale i kritike jer mislim da jedino tako mogu napredovati”, komentira Goga.
A tko su njezini gosti? Goranu je iznenadilo da veliku većinu čine domaći, s obzirom na lokaciju bistroa Missy B.
“S obziom na poziciju, budući da se nalazimo na putu do trajektne luke, očekivala sam da će naši gosti biti većinom stranci, no čak 70, 80 posto gostiju je 'naš svit', i malo me hvata trema što će reći”, iskrena je Goge te dodaje kako su joj velika podrška u svemu bili prijatelji i kolege iz 'MasterChefa' Tomislav Marković, Filip Pleteš, Ana Antunović, Željka Bleuš i pobjednik i njezin suparnik u finalu Ivan Temšić.
“Oni su jedini znali što planiram i bili su mi velika podrška. Ostati s nekim ljudima dobar cijeli život, to ti nitko ne može platiti. Uz mene su bili i članovi žirija 'MasterChefa' Damir Tomljanović, Melkior Bašić i Stjepan Vukadin koji su mi ponudili pomoć i savjete oko pokretanja posla. U početku mi je bilo neugodno pitati ih, ali uistinu sam im zahvalna. Evo, Damir je bio u bistrou već par puta i svaki put se čak malo i stresem - sve je ok, ali kako kažu, dok je pozitivne treme da je to dobro. I nadam se da će se svi okupiti na otvorenju”, dodaje.
Što se tiče menija, Gorana u svom bistrou priprema doručak, ručak i večeru, a jela su vrlo kreativna, puna boja i okusa.
“U budućnosti ponudu planiram bazirati na brunchevima, ma vidjet ćemo još sve, pustit ću nek ide svojim tokom. Što se tiče doručaka, oni su možda i najkompliciraniji. Moje jaje nije samo jaje, već uz njega ide još puno komponenti - humus od cikle, umak, čips od lana... Rekli su mi momci koji rade sa mnom da bi radije radili popodne”, priča nam Gorana kroz smijeh.
Među dosad najpoznatijim Goginim jelima u bistrou su primjerice jelo nazvano Malena (carpaccio od grdobine s crnim sezamom, emulzijom od maline, gelom od kapara, uljem od peršina i mente, tostirani bademima) koje se poslužuje kao hladno predjelo, tu je i toplo predjelo Stranac u noći (domaći crni ravioli punjeni skutom i mladim špinatom, s dimljenim dagnjama, kandiranim kumkvatom i čipsom od kadulje), tu je i Gogina verzija tradicionalnog jela janjetina s bižima, Servantes, a sastoji se od janjetine u krusti, tuljca od lisnatog tijesta punjenog pireom od graška i demi glacea. Gorana nam priznaje kako s pripremom slatkog nije na ti, da slatko voli više jesti nego raditi, no zbog potražnje uvrstila je na jelovnik tri deserta s puno slasnih voćnih i orašastih komponentni. Porcije su velike, jer, kaže nam Goge, ne voli da njezini gosti ostanu gladni. A mi je pitamo - kako je ona zadovoljna s ovih prvih mjesec i pol?
“Jako sam zadovoljna. Rekla sam da neću vijest o otvorenju stavljati na velika zvona, radije neka sve ide usmenom predajom. Želim trajati u ovom poslu. Guštam u ovome što radim i vjerujem da je to recept uspjeha. Priznat ću vam, baš sam se našla u ovome”, govori nam Gorana koja jedva čeka novu sezonu 'MasterChefa'. Iako je sada jako zauteza svojim bistroom, kaže, za gledanje nove sezone svakako će pronaći vremena.
“Jedva čekam vidjeti nove kandidate, novu sezonu gledat ću s guštom, čula sam da ima baš zanimljivih natjecatelja. Vjerujem da ću točno znati što žiri misli u kojem trenu i za koje jelo”, zaključuje Gorana i baca se na pripremu za večeru u svom Missy B bistrou.
U našoj galeriji pogledajte više fotografija iz Goranina bistroa Missy B.