U potrazi za novim sezonskim gastro uzbuđenjima i opuštenom atmosferom zavirili smo u restoran Fidel Gastro u novoj poslovnoj zoni na Trešnjevci, gdje svakodnevno dolazi mnogo mladih, užurbanih poslovnih ljudi. Srđan Ursić, novi chef Fidel Gastra, rekao nam je ponešto o konceptu restorana i korištenju tradicionalnih namirnica na drugačiji način, što je dio njegova stila i kulinarske filozofije.
"Koncept restorana je cozy, zanimljivo i ugodno mjesto za druženje gdje možete kušati izvrsnu, cjenovno prihvatljivu i uzbudljivu hranu, a u baru uz restoran popiti vrhunski koktel ili viski te zapaliti cigaru. Što se tiče tipa gostiju koji nam dolaze i koje na neki način privlačimo, to su zanimljivi cool ljudi s pričom, modernog stila, zaljubljeni u svoj posao, ali i u svoje brojne hobije", govori chef Ursić.

fidel_gastro_DK-43.jpg
Dražen Kokorić 

Predstavili ste novi meni, po čemu je zanimljiv i što je u fokusu ove sezone?

Sezonske namirnice, drugačiji pristup njihovoj pripremi, drugačija interpretacija klasičnih jela i pristupa hrani. Meni je poseban i po tome što nudimo in-house pristup svakom jelu, od domaće focaccie do janjetine. Primjerice, janjetina se priprema od cijelog janjeta koje se peče 24 sata, zatim se trga i priprema u plućnoj maramici uz dodatak domaće base pomiješane s mladim lukom.

KUHANJE KAO POZIV

“Shvatio sam da je to moj poziv kad sam, nakon niza godina rada u IT industriji, doživio burnout i vratio se kuhanju”

Srđan Ursić, chef restorana Fidel Gastro

Nabrojite nekoliko vama važnih klasika, namirnica kojima dajete prednost i na kojima uz sezonske komponente gradite meni?
Riba – svih oblika, vrsta, boja i veličina. Zanimljiva i ručno pravljena pasta. Na takvu bazu dodajemo razne sezonske namirnice, recimo mladi ili medvjeđi luk.

Koliko je važan dizajn prostora za potpuni doživljaj?
Za nas je odlazak u restoran doživljaj i trebao bi biti posebno iskustvo, a uključuje interijer, atmosferu, hranu, uslugu, piće i glazbu, što je još jedna posebnost Fidel Gastra - ugodna glazba uživo.

Kada ste počeli kuhati, a kada ste shvatili da je to vaš poziv?
Moj prvi susret s kuhanjem dogodio se još u djetinjstvu, kad sam imao šest ili sedam godina, jer su moji roditelji imali konobu na Braču. Shvatio sam da je to moj poziv kad sam, nakon niza godina rada u IT industriji, doživio burnout i vratio se kuhanju.

fidel_gastro_DK-26.jpg
Dražen Kokorić 

Kako biste opisali svoj stil kuhanja?
Tradicionalne recepture pripremljene modernim tehnikama.

Što vas u kuhinji najviše inspirira i koliko je u prezentaciji važna kreativnost?
Najviše me inspiriraju domaće i svježe namirnice. Kreativnost u prezentaciji ono je što na prvu kupuje gosta i zato je iznimno važno odmah zaokupiti pozornost, pobuditi interes i stvoriti onaj wow trenutak.

Vaš comfort food trenutak...
Pašticada.

Najzanimljivija gastro destinacija...
Mediteran.

Koliko je danas važno uz vrhunsku hranu i piće nuditi i uslugu organizacije događaja?
Iznimno! Svi žele doći na odabrano mjesto i prepustiti svu organizaciju nekome drugome te uživati - to je naš cilj. Usluga od početka do kraja, na obostrano zadovoljstvo.

Više fotografija novog menija i interijera restorana Fidel Gastro pogledajte u našoj galeriji.

Dražen Kokorić Fidel Gastro chef Srđan Ursić