Volite pečenu ribu ali baš i niste vješti u pripremi, te vam se zna dogoditi da vam se riba pri pečenju raspadne? Nema problema jer donosimo odličan recept u kojem su za pripremu važni komadići pečene ribe. Tajna je u kombinaciji netom pečene ribe te korijena komorača, rajčica i začinskog bilja. Uz sve odlične i lako dostupne namirnice važno je istaknuti koliko je komorač važano povrće bogato nutrijentima što je poziv da ga što češće dodajete u jela, posebno svježe salate. A za pripremu ove toplo-hladne salate osim klasičnog komada ribe za pripremu može koristiti čiste filete tune, skuše ili pastrve, što je ujedno i preporuka slavnog chefa Jamiea Olivera čiji vam recept i donosimo.
Toplo-hladna salata s pečenom ribom, komoračem, rajčicom i začinima
Sastojci:
maslinovo ulje
2 limuna
sol, svježe mljeveni papar
400 g pečene ribe (fileta ili očišćene od kostiju)
šaka svježeg origana ili mažurana, nasjeckani listići
8 kom zrelih šljivar rajčica
2 korijena komorača, očišćeno
1 čili papričica
2 žlice balzamičnog octa
Priprema:
Pomiješajte nekoliko žlica maslinovog ulja, sok iscijeđenog limuna te malo soli i papara. Prelijte preko ribe te začinite s najsckanim aromatičnim biljem. Ispecite ribu ili filete ribe, i ne zaboravite, pecite s kožom okrenutom prema dolje. Pečenu prebacite s tave na topli tanjur.
Za salatu nasjeckajte rajčice i začinite ih s malo soli i papra. Složite ih na tanjur za posluživanje. Tanko nasjeckajte komorač te ga začinite s malo maslinovog ulja te sokom iscijeđenog limuna. Dodajte sol i papar te prebacite na tanjur s rajčicama. Natrgane komadiće ribe dodajte preko povrća, pokapajte s malo octa, dodajte nasjeckanu čili papričicu te poslužite.