Ukoliko volite jela koja svoju ukusnost zahvaljuju kako pažljivom odabiru kvalitetnih namirnica tako i kojoj žlici majoneze, zapamtite i ovaj recept, bez obzira volite li više klasičnu kupovnu ili domaću majonezu, vege, bez jaja ili majonezu s okusom. Tajna odlične majoneze je u spoju žumanjka i ulja, jer žumanjak sadrži visoku koncetraciju lecitina, prirodnog emulgatora koji spaja uljnu i vodenu komponentu u umak savršene gustoće.
A ukoliko se i vi okrećete vege prehrani te nastojite smanjiti unos namirnica životinjskog porijekla, zasigurno vas zanima kako pripremiti vege majonezu, te čime zamijeniti žumanjak? Mogućnosti su brojne. Jer ovaj se umak može pripremiti od biljnih mlijeka uz dodatak ulja, jabučnog octa ili limunovog soka, priprema se i od kuhanog ili pečenog povrća, tofua, orašastih plodova, češnjaka...
S pripremljenom majonezom spremni smo za pripremu odlične salate od mladog krumpira koju možete poslužiti kao samostalni obrok ili kao prilog.

Salata od mladog krumpira, začinskog bilja i majoneze

Sastojci:
700 g mladih krumpira, opranih, očišćenih
2 mlada luka, krupno nasjeckana
115 g majoneze
1 limun, korica i sok
2 žlice maslinovog ulja
šaka svježe nasjeckanom začinskog bilja (menta, estragon, kopar, celer)
sol, papar

Priprema:
pripremite preljev tako da nasjeckani luk stavite u blender dodate majonezu, koricu i sok limuna, izmiksate te uz blender u radu dodate malo po malo maslinovog ulja. Glatku smjesu začinite sa soli i paprom.
Krumpire kuhajte u slanoj vodi. Kuhane ocijedite i ostavite da se prohlade. Svaki krumpir prerežite na pola, dodajte u zdjelu za pripremu salate, prelijte s ¾ preljeva, pažljivo promiješajte. Kušajte, začinite sa soli i paprom. Ostavite da se u potpunosti ohladi te prije posluživanja dodajte ostatak preljeva, dio začinskog bilja. Promiješajte. Dodajte ostatak nasjeckanog bilja te poslužite.