Nakon što smo početkom tjedna pisali o patlidžanu, zanimljivom, zdravom ali i specifičnom povrću, danas ćemo se baviti jelima i receptima s patlidžanom koje možemo naći u “Dalmatinskoj kuhinji” Dike Marjanović-Radice. Kao što već znamo, cijela spomenuta kuharica bazirana je na sezonskim namirnicama i tradicionalnim pripravcima istih pa ne čudi što je ljetni jestvenik pun domaćih jela s patlidžanom, odnosno, kako ih u kuharici naziva - melancane ili balancane. Ovo povrće je, naravno, u sezoni, i to trebamo iskoristiti jer je riječ o zaista zanimljivoj namirnici s kojim se može puno toga raditi, primjerice pohati, peći, puniti, stavljati u salate i tjestenine… 

kitchen-g2e1e587d5_1920.jpg
Pixabay 

U “Dalmatinskoj kuhinji” Dike Marjanović-Radice piše da postoje dvije vrste melancana - tamnoljubičaste duguljaste te svijetle boje, okrugle kao i da se obje vrste mogu prirediti na specijalne načine. Također se preporučuje da se prije pripreme riješe gorčine - operu se, obrišu, odrežu po duljini ili na kolute, osole i ostave da se ocijede između 1-2 sata.

Potom se, kaže, mogu pripremati na dva glavna načina - pržene ili punjene. Kad se prže, nakon što se odgorče, provaljaju se u tučeno jaje pa u mrvice i prže na masti. Ako se pak pune nadjevom, raspolove se i nadjenu mesom kao i ostalo povrće. Isprži se luk, doda narezana paprika, dole malo vode i pusti da pirja pokriveno pola sata. Zatim se u taj umak poslažu melancane i ostave da pirjaju uz dolijevanje vode dok ne budu gotove.

profimedia-0625433429.jpg
Profimedia 

Ostala jela koja se spominju su, primjerice, pečene melancane, pikantne melancane, složenac od melancane, zatim s umakom od rajčice, u kalupu od riba, s krumpirom, melancane kao artičoke, na dubrovački način ili pak ajvar od melancana. Upravo za taj ajvar u nastavku donosimo recept po uzoru na onaj iz ”Dalmatinske kuhinje”.

Sastojci:
4 krupne melancane
češnjak
ulje
sol i papar

profimedia-0257188880.jpg
Profimedia 

Priprema:
Melancane dobro oprati i skuhati u slanoj vodi dok ne omekšaju. Potom ih prerezati na pola i pustiti da se dobro ocijede. Pasirati ih, posoliti i popapriti, dodati malo češnjaka i par žlica ulja te dodatno ispasirati dok ne postane kao pire. Ovaj ajvar odlično ide uz kuhanu govedinu.