Zalogajčići od sira dobro su rješenje kad vam se jede nešto ukusno i jednostavno ili kad vam treba snack koji možete brzo napraviti kad vam na vrata banu nenajavaljeni gosti. Pronašli smo recept za kolačiće od sira, točnije gougères, koje radimo s cheddar sirom i majčinom dušicom. Rezultat su lagani i prozračni slani kolačići koje možete jesti same, kao predivno i ukusno predjelo ili snack, ali ih možete i ubaciti umjesto okruglica u juhu od graška ili pak koristiti umjesto krutona.
Za ove kolačiće treba vam 50 minuta a recept provjerite u nastavku.
Sastojci:
1 komad maslaca (8 žlica)
1 šalica vode
1/2 žličice soli
1 šalica višenamjenskog brašna
4 velika jaja
1 šalica ribanog oštrog cheddar sira
2 žličice nasjeckanog svježeg timijana ili ružmarina
Svježe mljeveni papar
Priprema:
U lonac srednje veličine dodajte vodu, maslac i sol i zakuhajte na jakoj vatri. Smanjite vatru na srednju i dodajte brašno. Brzo promiješajte. Smjesa će oblikovati loptu tijesta koja će se odvajati od stijenki posude. Pomaže koristiti drvenu kuhaču za miješanje jer će tijesto biti prilično gusto. Nastavite kuhati par minuta a potom maknite posudu s vatre i ostavite par minuta da se ohladi. Promiješajte da se tijesto ravnomjernije ohladi. Želite da tijesto bude toplo, ali ne i vruće da kad počnete dodavati jaja.
Dodajte jaja jedno po jedno, miješajući nakon svakog dodavanja dok se jaja ne uklope u tijesto koje treba postati prilično kremasto. Umiješajte naribani sir, majčinu dušicu i nekoliko zrnca papra.
Zagrijte pećnicu na 220°C a na pleh za pečenje stavite papir za pečenje. Na njega ćete poslagati male kuglice koje ste oblikovali žlicom. Stavite u pećnicu i pecite 10 minuta na 220°C. Smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 15-20 minuta, dok kolačići ne nabubre i ne postanu lagano zlatni.