Canelés de Bordeaux malai su francuski kolačići aromatizirani rumom i vanilijom. Sredina kolača je pout nježne kreme od jaja, dok je korica karamelizirana i hrskava. Peku se u posebnim malim kalupima za individualizirane porcije, a ova slastica karakteristična je za regiju Bordeaux, makar je sada rasprostranjena diljem Francuske. Postoji nekoliko teorija o tome kako je slastica nastala, a vjeruje se da je prvi canelé de Bordeaux ispečen između 15. i 18. stoljeća. Godine 1785. u gradu Bordeauxu bilo je 39 prodavaonica ovih slasnih kolačića, nakon Francuske revolucije na neko je vrijeme zaustavljena njihova proizvodnja, no vratili su se u velikom stilu u 20. stoljeću.

shutterstock_523105720.jpg
Shutterstock Za ovaj desert najbolje je, savjetuju majstori, koristiti bakrene kalupe

Ako ovog ljeta ili uskoro planirate posjetiti Bordeaux svakako (više puta) kušajte canelés de Bordeaux, a ako ostajete u Hrvatskoj okušajte se kod kuće u spravljanju ove slastice. Uz napomenu – iako djeluju jednostavno, njihova priprema nije nimalo lagana (a ni brza, s obzirom na odležavanje tijesta prije pečenja) te se slastičarski početnici možda ne bi trebali hvatati u koštac s njezinom pripremom. Potrebno je vrijeme odležavanja tijesta, ali i dobro poznavanje slastičarskih tehnika. Također, nije jednostavno niti nabaviti njihove kalupe (no može ih se pronaći u bolje opremljenim web shopovima), a između bakrenih i aluminijskih, majstori savjetju bakrene, a nikako jeftine silikonske verzije jer u njima nećete postići idealnu dozu karamelizacije. Dobra stvar je što je popis namirnica za canelés de Bordeaux dosta kratak i sve potrebne namirnice su lako dostupne, a majstori ove francuske slastice savjetuju kako sve namirnice moraju biti vrhunske kvalitete kako bi ovi kolačići ispali savršeno.

shutterstock_222009316.jpg
Shutterstock 

CANELÉS DE BORDEAUX

(12 komada, 100 minuta)

2 šalice punomasnog mlijeka
½ mahune vanilije (ili 1 i 1/2 žličice ekstrakta vanilije)
1 žlica tamnog ruma
2 žlice maslaca
2 jaja iz slobodnog uzgoja
1 šalica kristal šećeta
½ šalice + 2 žlice oštrog brašna

Izmiješajte vaniliju, mlijeko, rum i maslac te pustite da se zagrijava dok ne zavrije. Ugasite vatru i poklopite posudu na 20 minuta, dok se mlijeko ne infuzira vanilijom. Miksajte jaja i šećer oko 1 minutu, odnosno dok ne dobijete pjenastu, svijetlu smjesu. U to lagano umiješajte prosijano brašno. Dodajte pola toplog mlijeka, odmah zamiješajte, pa dodajte ostatak mijeka. Kad se ohladi na sobnu temperaturu, prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak preko noći. Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. Kalupiće premažite maslacem i ispunite ih do ¾ kalupa. Pecite oko 10 minuta. Smanjite temperaturu na 180 C i pecite još sat vremena. Pustite da se kolačići prvo hlade u kalupima 5 minuta, potom ih izvadite.