U čast nedavno preminule kraljice Elizabete II i njezine vladavine duge 70 godina brojni pojedinci diljem svijeta se okreću zanimljivim pričama iz kraljičinog života. A dio tih zanimljivosti zasigurno su i priče o jelima, čajevima te koktelima u kojima je kraljica uživala.
Zato ovih dana pažnju privlači recept za pripremu mini palačinki koje u Škotskoj nazivaju scotch pancakes a čiji je recept za pripremu prema kraljičinim uputama sačuvan u državnom arhivu SAD-a. Razlog tome je što je kraljica Elizabeta II 1959. godine za vrijeme posjeta tadašnjeg američkog predsjednika Dwighta Eisenhowera dvorcu Balmoral upravo ove palačinke pripremila za važnog gosta koji je zamolio i za recept koji pripada kraljevskoj obitelji.
U samom receptu količine su izražene mjerom teacup (čajna šalica) a mjera za 1 tecup iznosi 100 g namirnice. Također je zanimljivo kako se u receptu spominje sastojak cream of tartar. To je suhi, praškasti proizvod koji nastaje kao nusprodukt prilikom proizvodnje vina i u američkoj kuhinji često se koristi u pripremi slastica. Kod nas je dostupan pod nazivom vinski prašak za pecivo, a dodavanjem ubrzava stvaranje pjene, povećava volumen i pomaže pri stabiliziranju snijega od bjelanjaka.
Palačinke pripremljene prema ovom receptu opisuju kao ukusne i sočne, one za čiju je pripremu potrebno oko pola sata a sama ih je kraljica voljela jesti s malo odabrane domaće marmelade.
Palačinkice prema receptu kraljice Elizabete II
Sastojci:
400 g brašna
400 g šećera
3,5 do 4 dcl mlijeka, procijenite pri pripremi smjese
2 žličice sode bikarbone
3 žličice cream of tartar / visnki prašak za pecivo
2 jaja
2 žlice maslaca, rastopljenog, plus količina potrebna za pečenje
Priprema:
Umutite jaja, šećer, polovicu količine mlijeka. Dodajte brašno i ostale suhe sastojke te sve dobro povežite uz stalno dodavanje po malo preostale količine mlijeka. Na kraju dodajte rastopljeni maslac, dobro umiješajte. Zagrijte tavu za pečenje palačinki dodajte malo maslaca. Na rastopljeni maslac dodajte nekoliko žlica smjese te pecite. Kada se na površini nakon 2 do 3 minute pečenja na srednje jakoj vatri pojave mjehurići preokrenite palačinku te je ispecite i s druge strane. Ponovite postupak dok ne potrošite smjesu. Tople palačinke poslužite s malo maslaca i marmelade.