Polako ali sigurno dolazi nam jesen. Vani su temeprature sve niže, ovih dana pada i kiša, dakle došlo je vrijeme za tople juhice i variva uz koje se možemo ugrijati. Srećom, postoji jako puno recepata za ta jela a jedan od njih predstavljamo i danas i to za juhu s jednom ne baš popularnom namirnicom. Riječ je o brokuli, povrću koje nema puno ljubitelja, pogotovo među najmlađima, pa je ova juha odlično rješenje kad želite da i vaša djeca uživaju benefite ove namirnice.

broccoli-gdc7451039_1920.jpg
Pixabay 

Brokulu ćemo u ovom receptu koristiti na dva načina a osim nje, treba nam i krumpir te cheddar sir.

Sastojci:
2 velike ljutike, prepolovljene i tanko narezane (1/4 šalice)
3 velika češnja češnjaka, mljevena (2 žlice)
2 kilograma brokule, stabljike oguljene i nasjeckane, cvjetići narezani na komade (oko 5 šalica cvjetića)
3 mala krumpira, oguljena i nasjeckana (1 1/2 šalice)
2 šalice naribanog cheddar sira
1 žlica svježeg limunovog soka, plus naribana korica za posluživanje
4 kriške kruha
Maslinovo ulje
Sol i papar

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U srednjoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj temperaturi. Dodajte ljutiku, pola češnjaka, stabljike brokule, krumpir i malo soli. Kuhajte uz miješanje 3 do 4 minute. Dodajte 5 šalica vode; posolite. Zakuhajte, zatim smanjite vatru i kuhajte dok povrće ne omekša, oko 10 minuta. Dodajte 3 šalice cvjetića brokule; kuhajte dok ne omekša, još 8 do 10 minuta. Neka se malo ohladi. Prebacite u blender s 1 šalicom sira i miksajte dok ne postane glatko. Začinite solju, paprom i limunovim sokom.
Pomiješajte preostali sir i češnjak. Stavite kruh na jednu stranu obrubljenog lima za pečenje, a preostale cvjetiće brokule na drugu. Oboje pokapati uljem; začinite solju i paprom. Vrh kruha premažite smjesom sira. Pecite 15 minuta, ubacite cvjetiće u pola pečenja. Poslužite juhu prelivenu tostom, cvjetićima i koricom.