Volite tikvice i žao vam je što im sezona skoro dolazi kraju? Jeste li razmišljali o tome da ih ukiselite? Niste? Nismo ni mi dok nismo probali ukiseljene tikvice i shvatili kako je riječ o zaista ukusnom kiselišu. Stoga smo potražili recept jer šteta je ne iskoristiti činjenicu da ih još ima na tržnici i da možemo pripremiti dovoljnu zalihu tikvica za zimu pred nama. No, prije no krenete u ovaj proces, sigurno vas zanima kakvog su okusa i je li ih teško kiseliti. Pa, ako volite kisele krastavce onda će vam se svidjeti i ukiseljene tikvice jer su i okusom a i načinom kiseljenja iznenađujuće slični. Lijepo upiju okuse u salamuri, a kiseljenjem postaju hrskavi. Veća razlika je u tome što su krastavci možda malo hrskaviji, dok su tikvice malo vlaknastije i malo mekše. No, u konačnici, okusom su gotovo isti! Isto kao i kod krastavaca, birajte manje i srednje tikvice za kiseljenje a u nastavku provjerite cijeli recept.
Sastojci:
6 srednjih tikvica
3 šalice jabučnog octa
3 šalice destiliranog bijelog octa
6 žlica soli
3 žličice sjemena gorušice
6 češnjeva češnjaka prepolovljenih
6 grančica svježeg kopra
18 cijelih zrna crnog papra
1 1/2 žličice mljevene crvene paprike, podijeljene (po želji)
6 staklenki
Priprema:
Prvo napravite salamuru: u manji lonac dodajte jabučni ocat, bijeli ocat, sol i sjemenke gorušice. Ostavite da kuha na laganoj vatri poklopljeno. Držite na laganoj vatri dok ne budete spremni za upotrebu. U međuvremenu pripremite tikvice i to tako da im odrežete krajeve te ih narežete na kocke, kolutiće ili trakice.
Sad su spremni za staklenke koje ste prethodno pripremili za konzerviranje. Podijelite češnjak, kopar, papar u zrnu i ljuskice crvene paprike po staklenkama. Ubacite u staklenke narezane tikvice. Ulijte salamuru u svaku staklenku ne skroz do ruba, ali da pokriva tikvice. U redu je ako nisu potpuno prekrivene jer će se malo smanjiti prilikom obrade. Obrišite rubove papirnatim ručnikom. Stavite čist poklopac na svaku staklenku i pričvrstite ga vrškom prsta trakom.
Ako kisele tikvice planirate čuvati izvan hladnjaka, napunjene staklenke ćete htjeti obraditi u kupki s vrućom vodom. Zakuhajte vodu, a zatim kuhajte staklenke u njoj 10 minuta. Staklenke ohladite i spremite ih; u kiselim tikvicama možete uživati već nakon 5 dana. Čuvajte u frižideru tri tjedna a ako ste ih obradili u vodenoj kupelji, trajat će na suhom i hladnom mjestu i šest mjeseci pa i dulje.