Znate li što se krije pod pojmom tajarin? Vrsta tjestenine tipična za sjeverozapadnu talijansku regiju Pijemont, okolicu gradova Torino i Cuneo, čiji naziv označava pojam za male rezove, stil pripreme tanke trakaste svježe tjestenine za čiju je pripremu važan omjer jaja i brašna. Zanimljiva je i činjenica kako se za pripremu ove tjestenine umjesto cijelih jaja koriste samo žutanjci. Ovaj se tip tjestenine često poslužuje uz jednostavni preljev od maslaca i kadulje, ali i uz umak od svinjetine ili teletine. Povijest pripreme ovog tipa tjestenine je duga, prvi recepti sežu iz 16. stoljeća kad se posluživala uz mesne rague te bila jedan od simbola tipične cucine povere.
Upravo visoki sadržaj žutanjaka ovoj tjestenini daje na intenzivnoj boji te izuzetnoj teksturi i okusu. Na kilogram mekanog bijelog brašna dodaje se i do čak 40 žutanjaka koji tjesteninu čine mekanom, onu koju spretne domaćine trežu na tanke trake pune okusa. Ovaj tip tjestenine moguće je pronaći već pripremljen u svježem ali i u suhom obliku.
Osim navedenih klasičnih kombinacija ova se tjestenina poslužuje uz umak od vrganja te uz bijeli tartuf, jelo za čiju pripremu donosimo recept.
Domaća tajarin pasta s tartufima
Sastojci (za 4 osobe):
250 g brašna
8 žumanjaka
80 g maslaca
sir parmigiano reggiano
1 bijeli tartuf
sol
Priprema:
Na radnoj površini rasporedite brašno. Dodavajte jedan po jedan žumanjak. Umijesite pažljivo dve dok ne dobijete povezano elastično tijesto. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju te ostavite da se odmori oko 20 minuta. Potom pobrašnite radnu površinu i valjkom razvaljajte radnu površinu. Tijesto mora biti debljine od 2 mm. Potom preklapanjem zarolajte tijesto, od ruba do ruba. Potom oštrim nožem režite tanke trake u tajarin tjesteninu.
Narezenu tjesteninu kuhajte 2 do 4 minute u velikoj posudi sa zavrelom zasoljenom vodom. U međuvremenu mekanom četkicom očistite tartuf, uklonite komadiće zemlje te naribajte polovicu. Drugu polovicu ostavite sa strane.
U većoj tavi otopite maslac i dodajte nariban tartuf te kuhanu tjesteninu. Dodajte (obilno) sir parmigiano reggiano, sve dobro pomiješajte (koristite isključivo drvenu kuhaču). Odmah prebacite na pripremljene tanjure te po površini tjestenine dodajte tanko rezani tartuf u listićima te malo soli.
Savjet više - sačuvajte malo vode od kuhanja tjestenine te ukoliko zatreba dodajte malu količinu kako bi umak bio sočniji.