Kao što smo i najavili, ovaj tjedan bavimo se vrganjima, te donosimo neke jednostavne a zanimljive recepte s ovom omiljenom vrstom gljive. Jedno od jela koje možete napraviti ovaj tjedan a u kojem je vrganj glavna zvijezda, svakako je domaća, kremasta juha od vrganja, jelo za koje vam treba nešto više od pola sata a koje je idealno za ove jesenske dane, pogotovo ako ste u kontinentalnom dijelu Hrvatske. U receptu koji donosimo danas kombinirat ćemo svježe i sušene vrganje te dodati začine. Provjerite ga u nastavku!

Sastojci:
25 g suhih vrganja
50g maslaca
1 glavica luka sitno nasjeckana
1 češanj češnjaka, narezan na ploške
grančica majčine dušice
400 g vrganja
850 ml temeljca od povrća
200 ml crème fraîche
4 šnite bijelog kruha, narezanog na kockice
vlasac i ulje od tartufa, za posluživanje

mushroom-g2d4924c6a_1920.jpg
Pixabay 

Priprema:
Vrućom vodom prelijte suhe vrganje, tek toliko da ih seprekrije. Zatim zagrijte pola maslaca u loncu, lagano dinstajte luk, češnjak i majčinu dušicu 5 minuta dok ne omekšaju i počnu rumeniti. Vrganje ocijedite, a sok ostavite, pa dodajte na luk skupa sa svježim vrganjima. Ostavite da se kuhaju 5 minuta dok ne omekšaju. Potom zalijte temeljcem i ostatkom soka, zakuhajte i kuhajte 20 minuta. Umiješajte crème fraîche, pa pirjajte još nekoliko minuta. Izmiksajte juhu, procijedite kroz fino sito, a zatim ostavite sa strane.
U tavi zagrijte preostali maslac, prepržite kockice kruha dok ne porumene, pa ocijedite na kuhinjskom papiru. Za posluživanje zagrijte juhu i zapjenite je ručnom miješalicom, ako želite. Ulijte juhu u zdjelice, dodajte krutone i vlasac te po želji pokapajte uljem od tartufa.