Sastojci: dagnje 1 kg krušne mrvice 0,20 kg sol, papar po potrebi peršin vezica rajčica 2 kom. cca. 0,20 kg maslinovo ulje 0,10 l sir parmezan 0,10 kg češnjak 3 zrna maslac 0,05 kg krupna morska sol cca. 0,30 kg (za posluživanje)

Priprema: Dagnje očistimo i u malo vode pustimo da prokuhaju (obavezno trebaju biti poklopljene). Kuhamo ih dok se ne otvore. Kad su se otvorile, ocijedimo i ohladimo te ih vadimo iz školjke. U posudu stavimo krušne mrvice, sitno nasjeckan bijeli luk, sitno nasjeckan peršin, ribani parmezan, maslinovo ulje i sve dobro promiješamo. Zatim, u svaku polovicu školjke stavimo komadić maslaca i na njega položimo meso školjke. Sve prekrijemo smjesom krušnih mrvica i ostalih sastojaka, tako da prekrije kompletno meso i ispuni polovicu školjke. Posložimo na pleh i stavimo u pećnicu na oko 180 stupnjeva oko 10 minuta (kad se sve lagano zarumeni, tj. dobije zlatnožutu boju, izvadimo). Na tanjur posložimo krupnu sol i dodamo u obliku cvijeta gratinirane školjke. Savjet: Na ovakav način možemo pripremati i Jakobove kapice. recept Branka Ognjenovićafoto: ThinkStock