Kazališna, televizijska i filmska glumica, 44-godišnja Anita Matić Delić oduševljava publiku izvedbom u hit predstavi 'Brodolomke' kazališta Moruzgva, koja oborila rekorde i u godinu dana bila izvedena više od 100 puta. Anita, koja je već 14 godina u braku sa 47-godišnjim televizijskim snimateljem Marijem Delićem, s kojim ima dvojicu sinova, 12-godišnjeg Vala i osmogodišnjeg Adriana, odlično kuha i to zdrava, makrobiotička i veganska jela, u što se osvjedočilo osmero domaćih glumica koje je Anita pozvala u svoj dom na vegansku večeru od nekoliko sljedova.

Bila je to svojevrsna generalna proba za njenu prvu radionicu veganskog kuhanja koju je jučer održala u centru Makronova u Zagrebu. Kakve su dojmove glumice imale nakon večere bez mesa i veselog druženja, Anita je otkrila samo za Story.hr.

Carskom veganskom večerom oduševila osam domaćih glumica
Anita Matić Delić/privatni album 

Cure su bile toliko zadovoljne da sam ja mislila da pretjeruju

 'Organizirala sam u svom domu VEČERU ZA OSAM ŽENA! Možda ovo zvuči kao naslov dobre krimi-komedije u kojoj osam  žena jedna drugoj sipaju otrov u hranu, ali nije. Bila je to jedna divna i beskrajno zabavna ženska večer s mojim dragim kolegicama koje su 'krive' za to da sam krenula objavljivati ono što kuham. One su mi bile velika podrška i zaslužile su prve kušati moju kuhinju, a ujedno su mi bile i pokusni kunići. Moj stručni žiri bile su: Mia Begović, Ana Maras Harmander, Ana Begić, Iva Mihalić, Lana Gojak, Jadranka Đokić, Romina Vitasović i Ana Marija Percajić. Eto, slučajno je ispalo da baš taj dan nijedna od nas nema predstavu, što je stvarno nevjerojatno, i da se konačno možemo sve zajedno zabaviti uz moje vegansko kulinarstvo. Falile su nam još samo Nataša Janjić i Csilla Barath koje su ovu divnu večeru propustile zbog obiteljskih putovanja, tako da ću ovo morati ponoviti zbog njih jer mi inače to nikada neće oprostiti (hahaha)', rekla je Anita.

Komentar Mie Begović na večeru
Anita Matić Delić/privatni album Komentar Mie Begović na večeru

Dodala je kako je jako zadovoljna reakcijama kolegica, čak i iznenađena nedostatkom kritika. 'Cure su bile toliko zadovoljne da sam ja mislila da pretjeruju. Dobile su zadatak da

A desert je bio točka na 'i' i pun pogodak: Mousse od lješnjaka i čokolade, veganski naravno. To ih je 'zakucalo' do kraja.

 budu brutalno iskrene jer mi je potrebna njihova najozbiljnija kritika kako bih znala što mogu još poboljšati u svom kuhanju. Međutim, njima je sve bilo toliko ukusno da su u jednom trenutku svih osam žena šutjele i kao pravi žiri u tišini 'osluškivale' svoje nepce. 'Ajme, što je ovo? Ovo je prefino!', 'Anitaaaa, ovo je savršenstvo!', 'Ja hoću recepte za sve ovo što jedemo!'.... i tako dalje', sretno kaže Anita.

Tortilja s povrćem iz woka, prženi batati i tofu burger s ciklom
Anita Matić Delić/privatni album Tortilja s povrćem iz woka, prženi batati i tofu burger s ciklom

 A što im je pripremila za degustaciju? Anita otkriva da im je servirala vegetarijanski party meni, za koji bi svaki vegetarijanac zacijelo rekao da je 'carski'.  'Foccacia s maslinama, pašteta od oraha, veganski namaz od “sira”, moj domaći ketchup i tortilja-čips s keljom, prženi bademi i suncokret. Zatim su uslijedile tortilje punjene s povrćem iz woka i prženim seitanom te salta od kvinoje s rikulom, špinatom, radičem, brusnicama, bademima, dimljenim tofuom u aromatičnom umaku od naranče. A desert je bio točka na 'i' i pun pogodak: Mousse od lješnjaka i čokolade, veganski naravno. To ih je 'zakucalo' do kraja. Bile su oduševljene sa svime što su probale, a ono što ih je najviše fasciniralo je to da su se toliko najele, a da nisu imale težinu u želucu', ispričala je.

Focaccia
Anita Matić Delić/privatni album Focaccia

 Zanimalo nas je je li Anita uspjela svojim kulinarskim umijećem neku od kolegica 'preobratiti' na veganstvo. 'Moje kolegice koje su bile na večeri ujedno su dobile i poduku i recepte, a neke su već kupile određene namirnice i spremaju se u akciju pripremanja novih jela koje su odlučile uvrstiti u svoju prehranu. To mi je i bio cilj. Ja ne želim nikoga preobratiti niti ulaziti u auru njihovog osobnog odabira. Ono što želim jest ponuditi im nešto zdravo, pobuditi ljubav za kuhanjem i otkriti im korisne namirnice koje se mogu uklopiti u svaki način prehrane. Čini mi se da sam ovom večerom to i uspjela', kazala je i dodala:

Detox salata s narančinim sokom
Anita Matić Delić/privatni album Detox salata s narančinim sokom

O mom kulinarskom showu više maštaju moje kolegice nego ja. Evo jučer mi je Ecija Ojdanić poslala poruku da moram snimati tutorijale, a Nataša Janjić mi je napisala da sam prerasla standardno objavljivanje na mrežama i da moram pisati blog i otvoriti poslovni profil.

 'Ne znam što bih rekla osim da me je preplavila potpora mojih kolegica! Nisam bila svjesna da to što kuham može ikoga zanimati jer kada sam kretala u promjenu svoje prehrane prije 13 godina nisam imala potporu uže, a ni šire obitelji osim svog supruga Maria. Bili smo sami u tome ali bili smo svoji i uporni. Našim se roditeljima to činilo kao svojevrsni mladenački bunt. Koji apsurd! Mi smo radili nešto zdravo za sebe, a njih je to izbacivalo iz njihove rutine. Danas naši roditelji za Božić jedu s nama vegansku sarmu koju ja spremam'.

S obzirom na veliki uspjeh 'večere za osam' i prve održane radionice u Makronovi, na kojoj je polaznike učila spremati krem juhu od cvjetače s krutonima, proteinski boost ručak, detox salatu i sočne kokos kocke, upitali smo Anitu postoji li u njoj želja da jednog dana ima vlastiti kulinarski show na televiziji, kao kuhari na '24Kitchen' kanalu kabelske televizije.

Carskom veganskom večerom oduševila osam domaćih glumica
Anita Matić Delić/privatni album 

 'O mom kulinarskom showu više maštaju moje kolegice nego ja. Evo jučer mi je Ecija Ojdanić poslala poruku da moram snimati tutorijale, a Nataša Janjić mi je napisala da sam prerasla standardno objavljivanje na mrežama i da moram pisati blog i otvoriti poslovni profil. A ja ne znam kako da sve to uklopim u 24 sata od kojih nešto treba biti i spavanje. Krenula sam sasvim slučajno na ovaj put. Imam nešto stvari u koferu, dovoljno za početak, a gdje slijeće ovaj zrakoplov ne znam i ne zamaram se s time. Za sada uživam na probama za nadolazeću premijeru 'Gruntovčani' u Kerempuhu i u pripremama za moju, već dogovorenu, drugu radionicu kuhanja u Makronovoj 19. ožujka 2020.', zaključila je glumica.