Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KUHAJ SA SANDROM PERKOVIĆ 'U ovaj recept sam se zaljubila'

Isprobajte nešto novo

  Izvor: Robert Gašpert

'Umjesto Olimpijade u kulinarski show', napisala je Sandra Perković uz fotografiju današnjeg specijaliteta. Dok su neki tijekom izolacije odlučili napraviti 'generalku' stana ili kuće, naša najpoznatija atletičarka odlučila je svoje kulinarske vještine podići na novu razinu. Za Story.hr je otkrila recept jednog od omiljenijih jela, a zašto je odabrala baš taj i o čemu se radi, pročitajte u nastavku. 

'Ovaj recept sam odabrala jer svi kući imamo brašno, vodu i sol, a i znamo da je pomanjkanje kvasca u dućanima, a o vremenu da i ne pričam - imamo ga na pretek. Možda vam se sada čini komplicirano, ali jednom kada napravite svoju foccaciu i kada ju probate, vjerujte mi na riječ, zaljubit ćete se, a kruh je lagan i ne pada teško na želudac', poručila je svima simpatična Sandra.

Sourdough focaccia

Ova focaccia je jedan od najjednostavnijih sourdough recepata jer je gotova isti dan.

Za početak, što je sourdough?

To je kruh od kiselog tijesta koji je nastao od brašna, vode i soli. Uz dodatak domaćeg, divljeg kvasca, vremena i topline. A taj divlji kvasac nazivamo starterom. Starter se sastoji od brašna i vode. Jednom kad ga stvorite, možete ga imati zauvijek. P.S. Potražite na internetu kako napraviti svoj STARTER!

Da ne duljim previše, hajmo se baciti na posao! Trajanje izrade ove focaccie je između pet i šest sati (ovisno o temperaturi prostorije u kojoj je radite). Za nju će vam trebati 94 g aktivnog sourdough startera - nahranim ga večer prije spavanja i ujutro je spreman za korištenje (koristim starter s raženim brašnom).

  Izvor: Privatni album

Sastojci koji su vam potrebni:
· Zreli starter
· 2 vrste brašna – Manitoba (tip 0 ili namjensko brašno tip 500) i glatko brašno tip 550
· Voda
· Sol za tijesto
· Krupna morska sol za posipanje - čak je dobra i neka aromatizirana sol u ovom slučaju
· Ružmarin
· Otkoštene crne masline
· Sušene rajčica, preporučujem one u maslinovom ulju
· Kapari
· Maslinovo ulje dobre kvalitete

Za ovu smjesu će vam trebati lim za pečenje dimenzija 33x20 cm (okvirno).

Količine za tijesto:
· 94 g startera
· 345 g glatkog brašna (tip 550)
· 148 g Manitoba brašna (ili tip 500)
· 344 g mlake vode
· 50 g mlake vode naknadno dodati (ako je tijesto prevlažno onda ne morate stavljati dodatnu vodu, ali ja sam je uvijek do sad dodavala)
· 9 g soli
· 10 g maslinovog ulja

Postupak
- miksati možete ručno ili mikserom s nastavkom za tijesto

1. Pomiješajte starter i mlaku vodu (344g) pa dodajte brašno i sol.

2. Mijesite tijesto minimalno pet minuta jer se na taj način razvija gluten.

3. Nakon što je tijesto ojačalo, polagano dodajte preostalih 50 g vode (ako vam se čini da tijesto to može podnijeti – za focacciu bi tijesto trebalo biti dosta mljecasto, ali tu ćete sami morati prosuditi treba li još vode. Uglavnom, tijesto se ne bi trebalo potpuno razdvajati. Svejedno, bit će opušteno i mokro (mljecasto). Ako vam izgleda da bi se tijesto moglo raspadati, izostavite preostalu vodu.

4. Miješajte dok tijesto ne postane kompaktno.

5. Sada dodajte maslinovo ulje.

6. Miješajte tijesto i ulje zajedno sve dok se ulje nije potpuno upilo i dok se tijesto ponovo ne formira u kompaktnu smjesu. To će trajati tri do pet minuta.

Fermentacija

Traje ukupno četiri sata; prva dva sata ćete raditi stretch&fold, druga dva sata ćete samo rastezati tijesto prema rubovima lima za pečenje. Nakon što ste zamijesili sve sastojke pustite tijesto da odmara 30 minuta. Sada je potrebno napraviti stretch&fold četiri puta u razmacima od 30 minuta.

Nakon četiri stretch&fold-a prebacite tijesto u nauljeni lim za pečenje i preostala dva sata fermentacije lagano ćete širiti tijesto mokrim rukama prema rubovima lima za pečenje. Bitno je polagano i postepeno širiti tijesto prema rubovima, otprilike kao da ga svaki put rastegnete za par milimetara (ne odmah prvo rastezanje skroz do ruba). S vremenom će tijesto samo doći do rubova.

  Izvor: Privatni album

PROOF (dizanje tijesta – 2 sata je tijesto u limu za pečenje)

Idealno bi bilo da je temperatura prostorije 24 – 25°C, ako vam prostorija/kuhinja nema tu temperaturu onda neka se diže sukladno temperaturi prostorije (hladnija prostorija znači da će i dizanje trajati dulje).
30 minuta prije pečenja upalite pećnicu na 232°C s mrežom (policom u pećnici) postavljenom na donjoj trećini pećnice.

Premaz i pečenje

Mokrim prstima stisnite tijesto kako biste napravili rupice u tijestu. Bitno je da su rupice relativno jednako udaljene jedna od druge. Poprskajte s 1 – 2 žlice maslinovog ulja, posolite i začinite ružmarinom.
Lagano potisnite u tijesto druge namirnice koje koristite (masline, rajčica, kapari…) Savjetujem vam da masline, sušene rajčice i kapare potisnete dublje u tijesto kako se ne bi prepržili od jake temperature. Ukoliko koristite svježe cherry rajčice prerežite ih na pola, one mogu viriti iz tijesta kako bi se lagano i zapekle.

Stavite focacciu u pećnicu na 232°C i pecite dok ne dobije boju, ukupno 30 minuta. Nakon 15 minuta pečenja zarotirajte lim za 180° (zbog ravnomjernog pečenja). Kad je focaccia gotova pustite je da se malo ohladi te je prebacite na mrežicu za hlađenje ili na dasku. Jako je fina dok je još topla, pogotovo s kravljom skutom iz Veronika mljekare!

P.S. U ovaj recept sam se zaljubila, jer mi ga je preporučila moja divna prijateljica Janja Borić, koja sve što primi u ruke napravi nevjerojatno ukusnim.
#OSTANIDOMA
Veliki poljubac
Vaša Sandra

Magazin

Royals

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image