Domaća glumica Anita Matić Delić poznata je i kao vrsna kuharica čija veganska jela bez sastojaka životinjskog porijekla oduševljavaju i najtvrdokornije ljubitelje mesa, jaja i kravljeg mlijeka. Nedavno je u centru Makronova održala i svoju prvu radionicu kuhanja za koje se tražilo mjesto više, a u ovo vrijeme kada smo zatvoreni u kući zbog pandemije dobro nam dođu zdravi deserti koji će nam pružiti užitak i podići raspoloženje. Anita je stoga odlučila podijeliti recept za sladoled od lješnjaka koji lako možete spraviti sami u svojoj kuhinji i iznenaditi njime svoju obitelj.

'Ono kad baš sve napraviš sama pa čak i zobeno mlijeko Prije par godina naišla sam na fenomenalnu knjigu/kuharicu 'Veganski sladoled' od @vanelja koja radi čuda na tu temu. A ima jedan jako jednostavan recept prema kojem sam danas nakon ručka napravila ovaj sladoled od lješnjaka. Ne treba vam sladomat, radi se u blenderu i mora se jesti odmah! Nije ga dobro stavljati u zamrzivač, ja sam probala, ali to onda nije to. No, vjerujte mi, neće vam ionako ništa ostati za škrinju', objasnila je Anita.

SASTOJCI:

2 smrznute banane

2 žlice maslaca od lješnjaka ili (ako nemate) 1 i 1/2 žlica kakaa u prahu

Za čokoladni sladoled: 2-3 žlice biljnog mlijeka (po izboru, može i bademovo i sl.)

1 žlica rižinog slada ili drugog zaslađivača

PRIPREMA:

Ogulite banane i narežite ih na ploške. Stavite ih u posudu koja može ići u duboko zamrzavanje i zamrznite ih barem 4 sata ili preko noći. Stavite banane i ostale sastojke u blender i miksajte dok ne postane glatko. Po potrebi stružite špatulom mješavinu sa stijenki blendera prema sredini. Ako je mješavina pregusta, dodajte vrlo malo mlijeka, miksajte dalje i pazite da smjesa nakon miksanja bude homogena. Poslužite odmah!

P.S. Ako želite napraviti voćni sladoled onda i voće mora biti smrznuto. Npr. sladoled od jagoda: 

1 smrznuta banana

1 šalica smrznutih jagoda

2-3 žlice mlijeka, po potrebi i izmiksajte.

Uz ovaj sladoled nije teško #ostanidoma. Uživajte u ovoj hladnoj deliciji!