Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle

Ekosavjeti za male i velike vrtlare

Autor M.D.
Autor M.D.

Bilo da imate mali urbani vrt u srcu asfalta, nekoliko gredica cvijeća na balkonu ili živite na selu u kući s velikom okućnicom, evo što ekološki savjesnim vrtlarima savjetuju stručnjaci...

Izvor: Profimedia

Svatko od nas može napraviti nešto za spas klime, posebno ako oko kuće imate komad vrta, piše Sensa.hr. Evo što vam savjetuju stručnjaci iz Udruge njemačkih rasadnika i Udruge za zaštitu prirode i biološke raznolikosti (Nabu):

1. Posadite voćku jer brzo raste i na sebe veže ugljični dioksid. Osim toga, njezino će bogato lišće truljenjem obogaćivati zemlju, a drvo se poslije može iskoristi kao građevinski materijal.

2. Umjesto da vam okućnicu čini samo travnjak, postavite gredice s raznim autohtonim, divljim biljkama. Biljna raznolikost povećava šanse za preživljavanje brojnih životinjskih vrsti, pružajući im i hranu i stanište.

3. Kupujte zemlju bez treseta jer se u njemu zadržava velika količina ugljičnog dioksida, plina koji, kada se izlučuje, smatra najvećim uzročnikom promjene klime. Osim toga, treset je organski sediment koji nastaje taloženjem organskih ostataka u močvarama, pa se njegovim iskapanjem uništavaju močvare, važna staništa mnogih životinja.

Najčitanije

Najnovije

loader