Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle

Kakvoća zraka utječe na biološki sat žene

Zagađeni zrak, dobro je poznato, šteti zdravlju i ljepoti, a novo je istraživanje pokazalo da može poremetiti i menstruacijski ciklus

Izvor: Profimedia

Razlog više da ozbiljno shvatimo svjetske inicijative za čišći zrak rezultati su novog francuskog istraživanja o utjecaju takozvanih lebdećih čestica PM10 na menstruacijski ciklus. Riječ je o mikroskopski sićušnim česticama promjera manjeg od 10 mikrometara, koje se sastoje od štetnih tvari što onečišćuju okoliš (npr. teški metali i policiklički aromatski ugljikovodici), piše Sensa.hr. 

Udisanje PM10 osobito nepovoljno utječe na imunitet, dišni i krvožilni sustav čovjeka, a čini se da može narušiti i hormonsku ravnotežu. Znanstvenici iz pariškoga Nacionalnog instituta za zdravlje i medicinska istraživanja Inserm ustanovili su da se u žena koje žive u području s visokom koncentracijom čestica PM10 u zraku produljuje trajanje folikularne faze menstruacijskog ciklusa (razdoblje od prvog dana menstruacije do ovulacije). Ukratko, kakvoća zraka veoma je važna za biološki sat žene.

Najčitanije

Najnovije

loader