Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle

Čudovišta kojih se volimo bojati

Autor Danijela Goreta
Autor Danijela Goreta

Filmski serijski ubojice

Izvor: Profimedia

Psihologija serijskih ubojica već desetljećima fascinira gledatelje. Još od 70-ih godina 20. stoljeća, već dulje od 50 godina, serijski su ubojice sastavni dio pop kulture, igrajući se sa strahovima publike i oblikujući žanr koji uspijeva kada se publika najviše boji. Naravno, horori i trileri mogu biti zastrašujući i kada je negativac izmišljena prijetnja poput čudovišta ili duha, ali serijski ubojice u filmovima lede krv na potpuno drukčiji način. Zašto se publika izlaže fikcijskim iteracijama najgorih oblika ljudi? Možda zato što je najstrašniji dio gledanja filmova o serijskim ubojicama spoznaja da su oni stvarna prijetnja te da nisu samo kreacije iskrivljenog uma nego rekreacije povučene iz stvarnih životnih strahota. Donosimo vam nekoliko poznatih filmova ovog žanra. Neki se temelje na stvarnim osobama, a neki su, srećom, samo fikcija.

‘Sedam’

Kriminalistički film redatelja Davida Finchera jedan je od najboljih trilera devedesetih. Priča prati detektive Somerset i Millsa, utjelovili su ih sjajni Morgan Freeman i Brad Pitt, koji se nalaze pred nerješivom zagonetkom. Naime, nepoznati ubojica bira žrtve na temelju biblijske predaje te ubija ljude koje se može okriviti za jedan od sedam smrtnih grijeha. Iako je Fincher dotad bio relativno nepoznat, nakon ovog filma postao je jedan od najzanimljivijih svjetskih redatelja.

‘Ljeto kad je ubijao Sam’

Film redatelja Spikea Leeja temelji se na istinitoj priči o prvome njujorškom serijskom ubojici koji je harao tijekom ljeta 1977. godine. Međutim, umjesto da glavnu ulogu ima ubojica ili istražitelj, film se fokusira na izmišljenu skupinu talijanskih Amerikanaca koji žive u kvartu u kojem ubija Son of Sam. Zbog niza ubojstava stanovnici New Yorka živjeli su u neprestanom strahu i nastala je golema medijska pompa. ‘Ljeto kad je ubijao Sam’ daje dobar uvid u stanje tijekom tog razdoblja.

Izvor: Profimedia

‘Čudovište’ 

Aileen Wuornos, zloglasna serijska ubojica, portretirana je u bezbroj filmova, knjiga i TV emisija. U ovom trileru glavnu ulogu ima Charlize Theron, a tumači ženu poznatu po ubojstvu sedmorice muškaraca. Naime, Wuornos život nije mazio i okrenula se prostituciji, a ta ju je odluka nagnala na zlobna i nepovratna djela. Film se fokusira na njezin odnos prema tadašnjoj djevojci i na njezin bijeg. Raščupana i emocionalno osakaćena Wuornos daleko je od ikone elegancije Charlize Theron, koja je za ovu ulogu 2004. zasluženo osvojila svoj prvi (i zasad jedini) Oscar.

‘Noć vještica’ (1978.) 

Treći film legendarnog majstora horora Johna Carpentera, koji danas ima kultni status. Horor je doživio brojne nastavke i adaptacije, ali originalni film mnogi smatraju najboljim. Smatra se prvim slasherom inspiriranim Hitchcockovim ‘Psihom’. Napeta radnja počinje 15 godina nakon što je kao šestogodišnji dječak Michael Myers ubio svoju sestru tinejdžericu. Bježi iz umobolnice i vraća se u rodni gradić na američkom Srednjem zapadu. Kreće u ubilački pohod, a njegove su mete tinejdžerice Annie, Lynda i Laurie koju tumači Jamie Lee Curtis. Bila je to njezina prva uloga te ujedno i ona koja ju je proslavila.

‘Kad jaganjci utihnu’

Saga između Clarice Starling i dr. Hannibala Lectera možda je najpoznatija u žanru serijskih ubojica. Kada agentica FBI-a počne istraživati strašan život sjajnog psihijatra koji se pretvorio u psihopata, njezina istraga nju i druge izravno dovodi u opasnost. Jodie Foster odlično glumi Clarice, ali Anthony Hopkins prava je zvijezda filma. Koliko je njegova izvedba nevjerojatna govori činjenica da je osvojio Oscar za samo 16 minuta koliko se pojavljuje u filmu. “Pojeo sam njegovu jetru s bobom i divnim chiantijem”, rečenica koju hladnokrvno izgovara Hannibal, jedan je od najpoznatijih citata u povijesti filmske umjetnosti.

Tagovi

Najčitanije

Najnovije

loader