Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŽENE I NOVAC - Što o financijama možemo naučiti od naših prabaka

Već je svima poznato koliko naša uvjerenja, u ovom slučaju o novcu, imaju presudan utjecaj na kvalitetu života u tom segmentu. Odakle smo ih dobili? Pa stekli smo ih od predaka, posebice pretkinja u našem slučaju.

 Izvor: Profimedia

Poduzetnica, spisateljica i poslovna savjetnica Kristina Ercegović diplomirala je marketing na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i 2008. završila Executive MBA u poslovnoj školi Cotrugli. Završila je 2010. i NLP Leadership Akademiju, a 2013. i NLP majstorski te Advanced Program in Business kao stipendistica. Od 2010. vodi vlastitu tvrtku Zaokret u sklopu koje projektom Business Caféa umrežava i educira male poduzetnike, savjetujući ih kako da pokrenu, izgrade i prodaju svoj biznis bez da pritom izgore, piše knjige i vlastiti blog te vodi portal zeneinovac.com.

Kristina Ercegović
Kristina Ercegović
Izvor: PressVeć je svima poznato koliko naša uvjerenja, u ovom slučaju o novcu, imaju presudan utjecaj na kvalitetu života u tom segmentu. Odakle smo ih dobili? Pa stekli smo ih od predaka, posebice pretkinja u našem slučaju.

Kako ih osvijestiti? Probajte pogledati u živote pretkinja koliko možete. Sjetite se što sve znate o njima i načinu na koji su pričale o novcu, što su govorile, kako su se ponašale, što znate o njima od drugih članova obitelji, kako su živjele?

Sva ta uvjerenja još uvijek imaju značajan utjecaj na naš život danas pa je dobro baciti pogled na njihove živote s ciljem stjecanja nekih korisnih uvida. Prema informacijama i vlastitom iskustvu o svojim pretkinjama znam sljedeće: dvije prabake koje sam upoznala, obje bake i mama bile su Dalmatinke.

Jedna prabaka je uvijek imala svoj novac i čula sam da je sa 86 godina svom unuku dala novac i zamolila ga da joj uplati hodočašće u Izrael, nije htjela slušati kako joj ostali članovi obitelji sole pamet, sama je otputovala u organizaciji Crkve i samo je sinovima poslala razglednice. To joj je bila baš velika životna želja, nije se dala smesti u ostvarenju tog nauma. I sama je to platila.

 Izvor: Profimedia

Druga prabaka davno je, čula sam, prodala komad zemlje koji je naslijedila i tim novacem platila advokata da svu ostalu zemlju provede u gruntovnicu, zatim ostavila pismenu oporuku da se sve pravedno dijeli na 4 dijela (imala je dvije kćeri i dva sina) i kćerima je zabranila da se odreknu svog dijela u korist braće. I sve to što je i danas napredno ona je napravila davno. I danas su knjige u Dalmaciji blago rečeno nesređene i postoji i suptilan i otvoreni pritisak da se žene odreknu nasljedstva u korist braće.

Jedna se baka davno rastala brzo nakon rođenja djeteta i sama brinula o mojoj mami cijeli život, a druga baka je radila s djedom – zajednički su imali posao i ona je prodavala na tržnici. Djed joj je rekao da nešto proda po 12, ona je prodala po 16, njemu dala 12, a razliku je trošila na sebe, na ženske stvari (manikura, frizura i slično) da se ne mora dovoditi u situaciju da od njega traži novac i objašnjavati mu potrebe za ženskim troškovima. Uvijek je bila lijepa, dotjerana i njegovana.

 Izvor: Profimedia

Od mame sam puno puta čula „jednom se živi, novac je da se troši“ stav plus njezin čitav život obilježilo je trošenje iznad mogućnosti pa je jedan od rezultata taj da sam naslijedila i njezin dug koji otplaćujem. No cijela ta situacija bila je i poticaj da nastane moj divan projekt Žene i novac pa mi je to sad velik izvor sreće, zadovoljstva i zahvalnosti. A i sad mi je jasnije odakle moj hedonizam.

Što ste vi naučile o novcu od mame, što su vam govorile bake, kakve su vam bile prabake? Mislite li i vi kao vaše pretkinje? Kojih se uvjerenja trebate riješiti, a koja pojačano usvojiti i primjenjivati? Zahvalite svojim pretkinjama na učenjima i mudrostima, prihvatite što vam služi, a ostalo sa zahvalnošću otpustite.


Magazin

Royals