Naša poznata, i na društvenim mrežama zbog dobrih recepata rado 'praćena' bivša manekenka i autorica najprodavanije kuharice u regiji 'Mama zna', Suzy Josipović Redžepagić, 'obogatila' nas je za još jednu deliciju. Ovog puta riječ je o 'kultnim' punjenim, odnosno 'filanim' paprikama, koje rijetko tko ne voli. U nastavku donosimo recept za, kako ona sama tvrdi, najbolje mamine filane paprike. 'Mmmm, obožavam!', poručila je kratko Suzy, a vjerujemo da ćete ih obožavati i vi!
Za 5 – 7 osoba
Vrijeme pripreme: 1 sat
Vrijeme kuhanja: 1 sat i 30 minuta
Sastojci: ½ kg mljevene junetine i ½ kg mljevene svinjetine (ili 1 kg junetine)
1 ½ kg žute paprike babure srednje veličine
1 luk (sitno nasjeckan i podinstan)
2 češnja češnjaka (protisnuta i podinstana)
1 šnita špeka (narezana na sitne kockice)
12,5 dag riže (oprana)
peršin (sitno narezan)
celerov list (sitno narezan)
2 jaja
1 litra passate
žlica brašna (za zapršku) – po želji
žlica ulja (za zapršku) – po želji
2 goveđe kocke za juhu
začinska sol
ulje
sol
papar
Priprema: Prodinstajte glavicu luka i pred kraj dinstanja dodajte češnjak te ohladite. Špek sitno nasjeckajte i dodajte mljevenom mesu. Dodajte podinstani luk i češnjak, rižu, peršin i celer, jaja, posolite, popaprite i dodajte začinsku sol. Paprike operite u vrućoj vodi, punite smjesom i slažite u lonac. Zalijte s passatom i vodom da prekrijete sve paprike i kuhajte na laganoj vatri. Kad provriju, prema želji, dodajte zapršku od jedne žlice ulja, žlice brašna i malo hladne vode. Također, zbog boljeg okusa možete dodati 2 goveđe kocke za juhu. Kuhajte na laganoj vatri oko 1 ½ h.
* Obavezno servirajte uz pire krumpir!