Modna dizajnerica koja godinama gradi uspješnu karijeru u SAD-u, Splićanka Miranda Vidak, oduševljava svojom besprijekornom linijom na kojoj joj mnoge žene zavide. Iako priznaje da ponekad voli pojesti nezdravu hranu, to se ne održava na njezinoj figuri pa se mnogi pitaju u čemu je njezina tajna. Kako više ne bi bili u nedoumici, samo za Story.hr Miranda otkriva sve detalje svoje prehrane i objašnjava zbog čega je opsjednuta ribom te zašto izbjegava jesti meso i slatkiše.

Vidjeli smo da ste nedavno objavili fotografiju s krafnama. Što najviše volite od nezdrave hrane?

Zapravo uopće ne jedem nezdravu hranu. Imam taj neki svoj mali ritual kada dođem kući iz Amerike da jedem četiri stvari koje mi nedostaju iz djetinjstva, a to su krafne, pizzeta, burek i topli sendvič. Gušim se u svemu tome prvih par dana dok me prođe želja, dok ne zadovoljim tu nostalgiju za okusom, i onda se 'iskuliram' i nastavim sa svojom normalnom prehranom.

Ne volim američki junk food, doslovno ništa od toga ne jedem, no New York je poznat po svom uličnom hot-dogu pa ga pojedem jednom u 100 godina


Možete li izdvojiti omiljeni američki junk food, npr. krafne, hot dog, hamburger itd.?

Ne volim američki junk food, doslovno ništa od toga ne jedem, no New York je poznat po svom uličnom hot-dogu pa ga pojedem jednom u 100 godina kada negdje žurim i nemam više od dvije minute da zgrabim nešto za pojesti.


Iako se volite 'počastiti' imate odličnu liniju, na čemu se (koje namirnice) bazira vaša prehrana ljeti?

Zapravo ja jedem cijeli život ono što je drugima dijeta. Jedem puno ribe i povrća, ne samo

Pobornik sam mišljenja da je meso loše za organizam i razlogom je mnogih bolesti. Zatim jedem puno sushija, ali ne rolice već sirovu ribu koju također obožavam

 ljeti već cijele godine, i ne zato što moram već zato što zbilja volim ribu i milijun kombinacija povrća. Meso jedem vrlo rijetko, možda jednom u dva tjedna, to mi je navika još iz djetinjstva. Kod mene doma se nikad nije nešto previše preferiralo meso, a meni i ne odgovara. Ne osjećam se dobro nakon mesa i nisam ga uopće jela četiri godine, no prije par godina sam se vratila u malim, skoro nepostojećim količinama. Pobornik sam mišljenja da je meso loše za organizam i razlogom je mnogih bolesti. Zatim jedem puno sushija, ali ne rolice već sirovu ribu koju također obožavam. Generalno imam opsesiju ribom u svakom obliku. Više vremena provodim u ribarnicama nego u bilo kojem dućanu. Deserte i slatko ne volim, šećer mi isto ne odgovara, tako da slatkiše zaobilazim. To mi uveliko pomaže za liniju. Generalno imam takav metabolizam da se svi oko mene cijeli život bore da se udebljam, a ne smršavim.

Koliko često u tjednu si priuštite 'junk food' i što to bude najčešće?

Meni je tjestenina 'junk-food'. Jednom tjedno se počastim tjesteninom, a regularni junk ne jedem. Osim kad sam u Hrvatskoj pa se opustim s pizzetama, krafnama i ostalim što sam spomenula na početku.

Osjećate li se loše kada jedete nezdravo? Zašto? I ako da, što poduzimate da se vratite 'u rutinu' zdrave hrane?

Osjećam se loše kada jedem meso, a budući da nije preporučljivo jesti ribu baš svaki dan, pokušavam 'razbiti' tjedan jednim danom mesa i jednim danom gljiva. Jedem zdravo, tako da nema vraćanja u rutinu, rutina je uvijek tu bez da je i nazivam rutinom.

Osjećam se loše kada jedem meso, a budući da nije preporučljivo jesti ribu baš svaki dan, pokušavam 'razbiti' tjedan jednim danom mesa i jednim danom gljiva


A koje vam je domaće tradicionalno jelo najdraže?

Pasta i fažol! To je uvijek prvo jelo koje mi spreme kada stignem u Hrvatsku. Volim i pašticadu, to je jedino jelo gdje podnosim meso, zatim hobotnicu pod pekom, ribu arbun, crni rižot, brudet od bilo čega ribljeg, školjke; sve volim kući, sve mi ima taj ukus koji ne mogu naći nigdje u svijetu!


Kuhate li redovito? Kad kuhate što najviše volite pripremati za jelo?

Kuham jednom dnevno, preskačem samo kada imam obaveze od jutra do mraka i nisam

Obožavam i avokado. Jedem ga skoro svaki dan, najčešće za doručak uz jaja

 kući cijeli dan. Cijeli sam taj proces napravila užasno laganim i brzim u Americi, kupila sam grill koji mi stoji na balkonu i samo bacim nekakvu ribu na njega par minuta, dodam tikvice ili šparoge ili slatki krumpir (batat), ili papriku - isto na grill. Ili skuham kelj, artičoke, brokule, prokulice i začinim ih 'na salatu'. Obožavam i avokado. Jedem ga skoro svaki dan, najčešće za doručak uz jaja.

Imate li neki omiljeni recept za slastice koji biste podijelili s nama?

Ne jedem slatko pa je to dio kulinarstva gdje sam ogroman amater. Imam samo jednu laganu tortu koju volim i koju mi mama pravi cijeli život, a to je samo biskvit bez brašna, lagani sloj istučenog (ne hladnog) šlaga i kriške ananasa na vrhu. No ako volite sladoled, koji obožavam, tu vam mogu reći sve; od brendova, kombinacija okusa, mliječnih ili veganskih sladoleda... Najdraži mi je Haagen Dazsov kokos/ananas.